Ionuţ Dumitru: Noul Cod Fiscal va fi respins de mediul de afaceri, nimeni nu va plăti TVA de 18% dacă văd că banii lor se transformă în tablouri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Fiscal, condus de către Ionuţ Dumitru, a dat aviz negativ noului Cod Fiscal, care ar creşte puternic deficitul
Consiliul Fiscal, condus de către Ionuţ Dumitru, a dat aviz negativ noului Cod Fiscal, care ar creşte puternic deficitul

Mediul de afaceri va respinge noul Cod Fiscal, proaspăt adoptat de către Guvern, oricât de agresive sunt măsurile de relaxare fiscală prevăzute în acesta, fără o eficientizare a cheltuielilor publice, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedinte al Consiliului Fiscal şi economist-şef al Raiffeisen Bank.

”Nu vor plăti nici TVA de 18% dacă văd că banii lor se transformă în tablouri”, a spus Dumitru, în cadrul unei conferinte dedicate întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), desfăşurată la Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

El a spus că peste 200.000 de IMM-uri din România nu au profit de zece ani, dinaintea crizei, şi că acestea, deşi nu fac nimic ilegal ”sunt, cel mai probabil, vehicule de optimizare fiscală”. Preşedintele Consiliului Fiscal a afirmat că acestea sunt o reacţie a mediului privat la ceea ce se întâmplă la nivel de stat.

Referirea la tablouri este o referire la dosarul fostului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de trafic de influenţă, după ce el ar fi intervenit, când era primar al Slatinei, în atribuirea unor contracte către un om de afaceri, care i-ar fi promis 20% din sumele încasate.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov ar fi obţinut, astfel, mai multe bunuri, între care trei lingouri de aur, care cântăresc în total trei kilograme, un tablou cu ramă aurie, inscripţionat Renoir, un tablou inscripţionat Jean Cocteau şi o pictură pe lemn, inscripţionată Aurel Acasandrei, precum şi sumele de 90.000 de dolari şi 1.323.850 de lei. Anchetatorii susţin că banii şi bunurile au fost depozitate într-un seif. Ulterior, şi alte tablouri au fost găsite de procurori.

Concomitent, Ionuţ Dumitru a mai afirmat că insolvenţele sunt o ”cangrenă” a economiei. ”Nu pot să fiu de acord cu ideea că antreprenorii sunt foarte bogaţi individual, dar la nivel de companii, acestea sunt mizerabile”, a mai afirmat şeful Consiliului Fiscal. El a spus că oamenii de afaceri preferă să crediteze propriile companii în loc să le capitalizeze pentru că aşa îşi pot deduce o serie de sume şi, în caz de insolvenţă, mai pot recupera ceva, pe când dacă ar fi acţionari nu ar mai recupera nimic.

Economistul a cerut ca antreprenorii să nu mai aibe dreptul de a deschide noi afaceri în acelaşi domeniu o perioadă de câţiva ani dacă societăţile controlate de către aceştia falimentează şi păgubesc partenerii de afaceri sau băncile creditoare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite