Investiţiile străine au crescut în ianuarie cu 8%, la 244 milioane euro
0Investiţiile străine directe au totalizat în prima lună a anului 244 milioane euro, în creştere cu 8% faţă de ianuarie 2013, după ce anul trecut au ajuns la nivelul de 2,71 miliarde euro, maximul ultimilor patru ani, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Participaţiile la capital consolidate cu pierderea netă estimată au însumat 119 milioane euro, iar creditele intragrup 125 milioane euro, potrivit informaţiilor transmise luni de banca centrală.
Anul trecut, investiţiile străine directe au crescut cu 26,8% comparativ cu anul anterior, atingând vârful ultimilor patru ani, după ce 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei.
În noiembrie 2013, România a atras cel mai ridicat nivel al investiţiilor de anul trecut, respectiv 578 de milioane de euro, cu 85% mai mult decât în luna anterioară, minimele înregistrându-se în martie (48 milioane euro) şi mai (92 milioane euro).
În anul 2008 a fost consemnată cea mai mare valoare a investiţiilor, de 9,496 miliarde de euro.
Mai puteţi citi:
Investiţiile străine directe au totalizat anul trecut 2,71 miliarde euro, în creştere cu 26,8% faţă de 2012, ajungând la maximul ultimilor patru ani, după ce în 2012 s-a consemnat prima apreciere de la începutul crizei, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).
Severinul atractiv pentru investiţiile străine
Severinul se bate cu municipiul Cluj Napoca pe o investiţie americană a firmei Parker, care doreşte să deschidă în România o fabrică de cilindrii hidraulici. De Severin se interesează şi germanii de la Württemberg, dar şi austriecii.
Investiţiile străine directe au totalizat aproape 2,4 miliarde de euro în primele 11 luni ale anului trecut, în creştere cu 22,3% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, arată datele Băncii Naţionale a României (BNR).
Compania Minvest Roşia Montană, înfiinţată de Guvern pentru a se ocupa exclusiv de proiectul Roşia Montană, a fost transferată de la ministrul delegat pentru Investiţii, Dan Şova, la Ministerul Economiei, condus de Andrei Şova, considerându-se că Şova „şi-a încheiat misiunea“ prin redactarea unei legi pe această temă.
Bunăstarea populaţiei nu este posibilă fără creştere economică, care este dependentă şi potenţată de un mediu de afaceri nesupus abuzurilor.