INFOGRAFIE Topul maşinilor furate din România: hoţii preferă mărcile nemţeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul trecut au fost furate 64 de maşini
Anul trecut au fost furate 64 de maşini

Registrul Auto Român (RAR) a depistat, anul trecut, 64 de autovehicule date în urmărire ca fiind furate, comparativ cu 53 de autovehicule în 2012 şi 38 de autovehicule în 2011. Mărcile BMW, Mercedes şi Volkswagen domină topul maşinilor furate din România, realizat de RAR.

Potrivit datelor prezentate, luni, de şeful Departamentului de omologări individuale de la RAR, Cristian Bucur, într-o conferinţă de presă organizată de Autovit.ro, au fost depistate, în 2013, un număr de 63 de autovehicule ale căror documente de înmatriculare anterioară erau neconforme, faţă de 45 de autovehicule în 2012 şi 21 de autovehicule în 2011.

Mai puţine „fantome“

Pe de altă parte, numărul cazurilor de autovehicule depistate cu elemente de identificare neconforme (cu identitate falsă) a scăzut de la 1.793, în 2011, la 1.372, în 2012, şi, respectiv, la 950 de autovehicule în anul 2013.

RAR asigură certificarea autenticităţii pentru vehiculele înmatriculate în alt stat în vederea înmatriculării în România şi pentru vehiculele deja înmatriculate în România care sunt vândute.

RAR verifică dacă elementele de identificare sunt originale, dacă formularul de înmatriculare anterioară este autentic şi dacă autovehiculul figurează ca dat în urmărire pe plan internaţional, ca fiind furat.

De unde vin maşinile furate

În funcţie de ţara de origine a vehiculelor furate, 30% provin din România, 22% din Italia, 19% din Germania, 10% din Ungaria, 6% din Franţa, 3% din Austria.

image

Pe mărci, cele mai multe autovehicule furate sunt BMW - 25%, Volkswagen - 19%, Opel - 8%.

Potrivit RAR, cumpărătorii de autovehicule second-hand pot minimiza riscurile unei fraude dacă discută direct cu deţinătorul maşinii, titularul unui document original de înmatriculare, dacă se deplasează împreună cu acesta la RAR şi finalizează tranzacţia după obţinerea documentelor specifice, dacă apelează la diagnosticarea maşinii şi dacă solicită două chei originale ale autovehiculului.

În 2013, pe piaţa românească, 205.000 de maşini second-hand şi-au schimbat proprietarul şi au fost aduse în ţară 221.000 de maşini second-hand.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite