Guvernul sfidează Comisia Europeană. Teodorovici: Putem pierde facilitatea „Top-Up“ a Uniunii Europene, dar sunt bani de la buget pentru investiţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România poate pierde facilitatea „Top-Up“ de care beneficiază din partea Uniunii Europene (UE) pentru finanţarea proiectelor cu fonduri structurale dacă va expira acordul financiar cu Comisia Europeană, având în vedere că deficitul bugetar va urca spre 2,8-2,9% din PIB în 2016 în urma adoptării Codului Fiscal, însă are resurse bugetare pentru finanţarea investiţiilor, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

„Acest «Top-Up» nu este ceva în plus care se acordă României, este o sumă care se acordă mai repede României pentru nevoile de finanţare, dar suma per ansamblu e aceeaşi, deci România nu are ce să piardă. A fost doar o facilitate dată statului membru în a primi cu acei 10% mai mult şi mai repede acele fonduri din partea Uniunii Europene. Ăsta este acel avantaj temporar, dar nu pierde nimic, suma este aceeaşi“, a spus Teodorovici, la Guvern, întrebat de jurnalişti dacă există riscul ca România să piardă facilitatea „Top-Up“ dacă în iulie, la ECOFIN, se decide ieşirea României din program sau dacă acordul cu CE este lăsat să expire.

Jurnaliştii au întrebat dacă România va pierde acest avantaj de a primi mai repede 10% din fondurile structurale comparativ cu o situaţie uzuală, iar ministrul a spus că România are fondurile necesare, din buget, şi important este ca să se facă investiţii.

„Nefiind în acord, asta este situaţia, într-adevăr, dar România are din buget, are de unde să pună banii, ideea e să facem acele investiţii. Deci, nu va fi problemă de decontarea facturilor făcute pe proiectele de investiţii, nici din bani europeni, nici din celelalte surse“, a mai spus Teodorovici.

Facilitatea „Top-up“ permite României să acorde, cu fonduri tot de la Uniunea Europeană, o cofinanţare de 10% a proiectelor finanţate de UE.

Noul Cod Fiscal, care urmează să intre în vigoare de al 1 ianuarie 2016 şi care prevede mai multe reduceri de taxe, ceea ce va duce deficitul bugetar de anul viitor la 2,8%-2,9 din PIB, mult peste ţinta agreată cu finanţatorii externi, a fost votat miercuri de Camera Deputaţilor. Printre măsurile incluse în noul Cod Fiscal se numără reducerea TVA de la 24% la 19%, eliminarea accizei suplimentare la carburanţi, eliminarea taxei pe construcţiile speciale şi reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5%. Toate aceste măsuri de relaxare fiscală vor determina o creştere a deficitului bugetar până aproape de 3% din PIB în 2016, mult peste nivelul agreat cu instituţiile financiare internaţionale, astfel că FMI şi Comisia Europeană au atras atenţia asupra acestui aspect de mai multe ori în ultimele săptămâni şi au cerut măsuri de compensare a golului bugetar creat. Guvernanţii de la Bucureşti au ingnorat însă recomandările instituţiilor financiare internaţionale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite