Guvernul pregăteşte aplicarea primei etape a proiectului e-Facturare. Cîţu: Va aduce venituri mai mari la buget şi transparenţă în cheltuirea banilor publici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Cîţu, Foto: Facebook
Florin Cîţu, Foto: Facebook

Guvernul şi Ministerul Finanţelor pregătesc în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relaţia B2G (business to government), urmând ca următorul pas să fie B2B (business to business).

Potrivit premierului Florin Cîţu, proiectul e-Facturare va avea rezultate, nu doar pentru mediul de afaceri, ci pentru toată lumea pentru că vor fi venituri mai mari la buget, va fi combătută evaziunea fiscală, iar cheltuirea banilor publici va fi transparentă.

„Am analizat astăzi, împreună cu ministrul Finanţelor şi specialiştii din domeniu, stadiul proiectului e-Facturare. Este un proiect aşteptat de mediul de afaceri, dar e-Facturare va avea rezultate bune pentru noi toţi: venituri mai mari la buget, combaterea evaziunii fiscale şi transparenţă în cheltuirea banilor publici. În perioada următoare vom pregăti în detaliu aplicarea primei etape a proiectului, facturarea electronică în relaţia B2G (business to government), urmând ca următorul pas să fie B2B (business to business). 

M-am implicat foarte mult în acest proiect în calitate de ministru al finanţelor, îl voi duce la bun sfârşit ca prim-ministru!”, a scris Florin Cîţu pe pagina sa de Facebook. 

Şeful Guvernului a participat, joi la o şedinţă în format online pe tema implementării proiectului e-Facturare.

„Agenţii economici vor utiliza un sistem de facturare electronică (E-Facturare) pentru a încărca, stoca şi descărca facturile pe care le emit, în relaţia cu instituţiile publice din septembrie 2021.”, a transmis premierul Florin Cîţu, la începutul lunii august. 

Potrivit acestuia, măsura va fi implementată de Ministerul Finanţelor, prin Centrul Naţional pentru Informaţii Financiare, în cadrul unui program pilot.

„Este prima etapă de dezvoltare a sistemului informatic de facturare electronică care urmează sa fie generalizată in relaţiile dintre toţi operatorii economici.

Implementarea sistemului obligatoriu de facturare electronică, atât între agenţii economici şi instituţiile publice, cât şi in relaţiile dintre agenţii economici va însemna:

-  eficienţă şi predictibilitate în cheltuirea banilor de către instituţiile publice;

- creşterea veniturilor colectate la bugetul naţional.

Odată cu operaţionalizarea sistemului de facturare electronică în domeniul achiziţiilor publice, România se aliniază standardelor europene din domeniu”, potrivit lui Cîţu.

Potrivit Hotnews.ro, în Ministerul Finanţelor se lucrează la acest proiect încă din 2018. În aprilie 2020, Ludovic Orban spunea, la începutul unei şedinţe de Guvern, că Italia a înregistrat o creştere spectaculoasă a încasărilor după ce a folosit un sistem de facturare electronică, iar Cîţu a răspuns la acea vreme că ceea ce va fi folosit în România este inspirat din sistemul italian.

Ulterior, în septembrie 2020, Cîţu a reamintit despre proiectul e-facturare într-o conferinţă: „Implementarea facturii electronice va aduce 20 miliarde lei în plus la buget”.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite