Guvernul a adoptat azi actele prin care industria va fi scutită de achiziţia unei părţi din certificatele verzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Industriaşii s-au plâns non-stop în ultimii doi ani de costurile mari cu certificatele verzi, care îi fac să ajungă mai puţin competitivi   FOTO AFP
Industriaşii s-au plâns non-stop în ultimii doi ani de costurile mari cu certificatele verzi, care îi fac să ajungă mai puţin competitivi   FOTO AFP

Marii consumatori de energie electrică vor plăti pentru un număr mai mic de certificate verzi, iar producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să vândă pe bursă o cantitate din producţie, în baza unui pachet de acte care vor fi aprobate astăzi de către Guvern.

„Introducem obligativitatea producătorilor de gaze de a pune o cantitate pe bursă, în felul ăsta putem să ajutăm ca preţurile să fie competitive şi, eventual, să o ia în jos având în vedere cererea şi oferta. Aplicăm şi o nouă reglementare, un nou ghid la nivelul Uniunii Europene, şi reducem cu până la 85% la certificate verzi pentru marii consumatori, ajutându-i astfel pe cei care creează zeci de mii de locuri de muncă şi care, de fapt, reprezintă industria să rămână competitivi şi să îşi scadă preţurile şi costurile cu energia“, a declarat premierul Victor Ponta.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, a afirmat, astăzi, că măsura va intra în vigoare după ce va fi primit acordul Comisiei Europene, dar a menţionat că se aşteaptă ca acesta să vină curând, din moment ce proiectul a fost realizat folosind ghidul european realizat de autorităţile de la Bruxelles. El a mai spus că în jur de 300 de mari companii din industrie vor fi beneficiarele acestui ajutor.

Schema are ca scop evitarea riscului ca aceste companii să îşi piardă competitivitatea din cauza sprijinului acordat energiei din surse regenerabile.

„În funcţie de energo intensivitatea întreprinderilor prevăzute la alin. (2), beneficiarii vor plăti următoarele procente din numărul certificatelor verzi aferente cotei obligatorii: 15% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 10-20% şi 60% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%“, se arată în document.

Schema de sprijin are o valabilitate de 10 ani şi va fi aplicată după primirea avizului Comisiei Europene.

Prin sistemul certificatelor verzi Guvernul asprijină producţia de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primeşte de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

Industria energointensivă din România asigură circa 20% din consumul de energie. În acelaşi timp este cel mai mare generator de locuri de muncă, la nivelul anului 2012 asigurând direct aproximativ 760.000 locuri de muncă şi indirect circa 1,5 milioane.

Petrom şi Romgaz, forţate să scoată gaze pe bursă. Furnizorii, la fel

În acelaşi timp, Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi să vândă pe bursă o anumită cotă din producţie,  actualul ministru al Economiei, Constantin Niţă, declarând atunci că pe bursă ar putea fi vândut între 20% şi 30% din totalul producţiei proprii, în cazul producătorilor, respectiv al totalului estimat spre vânzare, în cazul furnizorilor.

Mai puteţi citi:

[<a href="//storify.com/phradamon666/certificate-verzi" target="_blank">View the story "certificate verzi" on Storify</a>]

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite