Grigorescu: Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat ţine de cum sunt administrate. Studiile de fezabilitate - 100 de milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, iar Complexul Energetic Oltenia este pe cale să anunţe pierderi-record pentru anul 2015
Complexul Energetic Hunedoara a intrat în insolvenţă, iar Complexul Energetic Oltenia este pe cale să anunţe pierderi-record pentru anul 2015

Principala vulnerabilitate a companiilor energetice de stat este legată de modul în care sunt administrate acestea, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, care a arătat şi că studiile de fezabilitate pentru proiecte în domeniu au costat în ultimii 15 ani 100 de milioane de dolari, aceste cheltuieli ridicate decredibilizând ideea de companie de proiect.

„Cred că vulnerabilităţile sunt mai mult legate de guvernanţa corporatistă, de modul în care gestionăm companiile. Cred că de aici vine principala vulnerabilitate. Ea nu este una legată de toate companiile din sector, dar în anumite zone cu siguranţă acest lucru se vede cu ochiul liber, că avem nişte deficienţe. Cred că avem o parte din sectorul energetic în plin proces de transformare şi mă refer la sectorul minier asupra căruia există o presiune mare şi, chiar dacă de el avem nevoie, din nou spun că avem nevoie de sectorul minier, şi nu spun eu, uitaţi-vă la datele de la Dispeceratul Energetic Naţional şi cred că ar trebui să avem nişte politici publice care să recunoască şi ele că acest cărbune are un rol“, a afirmat Grigorescu la un forum de profil.

Probleme în minerit

El a vorbit şi despre dificultăţile prin care trece Complexul Energetic Oltenia, afirmând însă că producătorul de energie nu riscă să intre în insolvenţă. Conform ministrului, autorităţile vor găsi soluţii şi pentru Complexul Energetic Hunedoara, intrat recent în insolvenţă.

„Complexul Energetic Hunedoara trece cu siguranţă printr-o perioadă foarte dificilă şi nu este singura companie din minerit care trece printr-o perioadă complicată şi este nevoie în această perioadă de cât mai multă solidaritate. E un proces de restructurare care va fi greu dar care, la sfârşit, eu sper că va aduce rezultatele aşteptate, în sensul de a pune acest sector pe un drum corect. Cred că discuţiile referitoare la restructurare nu pot să fie decât unele extreme. Deşi sunt complicate şi înţeleg temerile şi înţeleg neliniştea generată în jurul lor, eu am încredere că se vor găsi soluţii“, a mai spus Grigorescu.

Ministrul a mai spus că Hidroelectrica ar putea poate deveni „o companie fanion a României" şi că listarea acesteia la bursă trebuie pregătită cu atenţie.

100 de milioane de dolari, tocaţi pe studii

De asemenea, Grigorescu a mai afirmat că studiile de fezabilitate pentru proiecte în sectorul energetic au costat în ultimii 15 ani o sumă de 100 de milioane de dolari, acestea decredibilizând ideea de companie de proiect.

„Am avut până acum companii de proiect care au cheltuit bani cu rezultate suboptimale. E o realitate dureroasă şi nu o spun cu mândrie. De ce? Pentru că în primul rând decredibilizăm ideea de companii de proiect. Sigur, ăsta e rolul unei companii de proiect, uneori să cheltuiască bani pentru proiecte care au un termen de implementare lung şi rezultatele se văd pe termen lung. Dar există o limită. În momentul în care acele companii de proiect eşuează, începem să ne întrebăm dacă asta este o abordare corectă şi punem sub semnul întrebării, sub aceeaşi umbrelă a dubiului orice fel de iniţiativă de genul ăsta şi cred că ăsta este un lucru foarte rău. Asta e o faţetă. Şi nu mă refer numai la Tarniţa, ci la tot ce am gândit în termeni de mari proiecte şi companii de proiect în ultima vreme. 

Făcea un fost ministru al Energiei o evaluare, că poate am cheltuit 100 de milioane de dolari în ultimii 15 ani, una peste alta, în fel de fel de iniţiative, gândiri şi studii de fezabilitate prin sectorul energetic. Şi e un lucru rău că am făcut asta, pentru că decredibilizăm un efort altminteri absolut corect“, a afirmat Grigorescu.

El a spus că monitorizează situaţia avariilor din sistemul energetic naţional, deoarece au avut loc o serie de intemperii, cu stâlpi căzuţi sau afectaţi.

În ceea ce priveşte uraniul, România este una din puţinele ţări care are un ciclu nuclear complet, şi care va fi păstrat, afirmă Grigorescu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite