Fondul Proprietatea cere revocarea a patru membri din Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica

Fondul Proprietatea cere revocarea a patru membri din Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica

Konieczny: Prin înlocuirea unor profesionişti calificaţi s-au pus în pericol rezultatele excelente ale Hidroelectrica. Managementul defectuos a fost una dintre principalele cauze ce au dus Hidroelectrica în insolvenţă înainte de anul 2012.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fondul Proprietatea a cerut convocarea adunării ordinare a acţionarilor Hidroelectrica pentru a solicita revocarea a patru membri din Consiliul de Supraveghere: Ioana Andreea Lambru (Preşedintele Consiliului de Supraveghere) Laurenţiu Dan Tudor (membru), Horia Marian Gâmbuţeanu (membru) şi Andreea Negru Ciobanu (membru).
„Cererea Fondului este determinată de faptul că respectivii membri ai Consiliului nu s-au opus la propunerea ca, în mod arbitrar, domnul Petronel Chiriac, membru al Directoratului să fie înlocuit cu domnul Adrian Constantin Volintiru, fără a implementa mai întâi un proces de selecţie transparent. Fondul crede că, prin desconsiderarea realizărilor membrilor actualului Directorat de până acum, precum şi prin desconsiderarea necesităţii de a avea o analiză detaliată a abilităţilor profesionale şi a expertizei adecvate unei astfel de poziţii, cei patru membri ai Consiliului au încălcat în mod efectiv principiile Codului de Etică al Hidroelectrica precum şi principiile Codului de Guvernanţă Corporativă”, a informat FP.  
Cei patru membri ai Consiliului au fost numiţi pentru un mandat interimar, de patru luni, pe data de 19 aprilie 2017.
 
FP susţine că au încălcat o serie de reguli
 
Printre regulile şi principiile pe care cei patru membri le-ar fi încîlcat se numără, potrivit FP, faptul că nu a existat un raport de evaluare asupra activităţii membrului Directoratului care ar urma sa fie revocat din funcţie, Petronel Chiriac şi nicio analiză pentru justificarea acestei decizii.
De altfel, FP  susţine că Andreea Negru Ciobanu ar fi propus un nou membru al Directoratului prin simpla aducere la cunoştinţa Consiliului de Supraveghere a unui CV al candidatului (Adrian Constantin Volintiru), în ciuda nevoii de a organiza un proces transparent de numire.
O altă neregulă semnalată de Fond este că cei patru membri ai Consiliului au ignorat şi încălcat în mod deliberat Codul de Etică al Hidroelectrica, care precizează că „promovarea/recrutarea personalului trebuie să se facă într-o manieră transparentă, luând în considerare experienţa profesională şi integritatea necesare”.
 
Konieczny: Numirea unor noi membri pentru o perioada 4 luni pune în pericol rezultatele excelente ale Hidroelectrica
 
„Numirea unor noi membri ai Directoratului pentru o perioada 4 luni, fără niciun fel de experienţă în companie şi în conducerea executivă a unei companii din domeniul producţiei de energie electrică, prin înlocuirea unor profesionişti calificaţi, pune în pericol rezultatele excelente ale Hidroelectrica şi acţionează împotriva intereselor companiei şi ale acţionarilor. Managementul defectuos a fost una dintre principalele cauze ce au dus Hidroelectrica în insolvenţă înainte de anul 2012, când numirile în Consiliul de Supraveghere şi la nivel de management executiv erau făcute pe baza conexiunilor politice şi cu o lipsă totală de interes faţă de experienţa profesională şi cu lipsă de interes pentru un proces de selecţie transparent şi competitiv”, a declarat Greg Konieczny, CEO Fondul Proprietatea. 
Acesta a subliniat faptul că administratorul judiciar (Remus Borza, fondatorul Euro Insol – n. red.) a implementat, în timpul procedurii de insolvenţă, reguli potrivite şi clare pentru selecţia managementului şi a desfăşurat un proces de recrutare transparent şi competitiv pentru mai mult de 60 de poziţii manageriale din interiorul companiei (Proiectul Phoenix). 
„Sunt extrem de dezamăgit să văd cum Consiliul Hidroelectrica ignoră în totalitate, la mai puţin de un an de când compania a ieşit din insolvenţă, principiile şi regulile implementate de administratorul judiciar. Incapacitatea de a duce la îndeplinire planuri de dezvoltare pe termen lung în timpul unor mandate interimare succesive şi din cauza lipsei de experienţă profesională la nivelul Consiliului a condus la amânarea pe termen nedefinit a listarii la bursă a companiei Hidroelectrica. Dacă propunerile noastre nu sunt luate în considerare şi implementate de urgenţă, profitabilitatea companiei şi performanţele sale operaţionale riscă să fie afectate”, a încheiat Konieczny.
 
citeste totul despre: