Firmele care distribuie alimente spun că mai au stocuri pentru 30 de zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele care distribuie produse alimentare şi livrează bunuri în mediul rural, deservind 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri, avertizează că mai au stocuri pentru 30 de zile şi cer ajutor Guvernului pentru remedierea situaţiei.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) a transmis un comunicat prin care cere ajutorul preşedintelui României, Guvernului şi Parlamentului pentru diminuarea efectelor economice asupra mediului de afaceri şi a asigurării aprovizionării populaţiei, în special prin intermediul magazinelor mici.

„ Sectorul distribuţiei de bunuri este grav afectat de riscurile economice generate de pandemia de coronavirus, care pot genera risc major de securitate alimentară în România”, susţine asociaţia, avertizând asupra riscului de aprovizionare şi implicit a riscului major de securitate alimentară.

„La 16 martie 2020, membrii ACDBR au stocuri de marfă pentru maximum 30 de zile iar stocurile de alimentele de strictă necesitate (făină, mălai, ulei, orez etc) sunt aproape epuizate”, susţine asociaţia.

Alte riscuri identificate de distribuitorii de alimente privesc neîncasarea creanţelor de la clienţi, raportat la o lună normală, de cca 70% din HORECA şi de cca. 30 – 40% de la micile magazine; riscul de intrare în carantină generat de posibile îmbolnăviri cu CONVID – 19 ale angajaţilor şi sistarea funcţionării firmei pe durată nedeterminată; riscul de trimitere în şomaj şi/sau de concedieri ale angajaţilor şi risc de intare în insolvenţă/faliment din cauza incapacităţii de plată generate de neîncasarea creanţelor din piaţă.

Asociaţia Companiilor de Distribuţie de Bunuri din România (ACDBR) are în componenţă 40 de membri, cu următoarele caracteristici:

• o cifră de afaceri însumată de cca. 1.35 miliarde euro,

• o cotă de piaţă de cca. 35% din totalul pieţei de distribuţie tradiţională de bunuri,

• cca. 10.000 de angajaţi,

• peste 75.000 de clienţi asigurând “distribuţia tradiţională” a bunurilor de larg consum pe teritoriul naţional în sistemul HORECA şi în piaţa magazinelor de proximitate/retaileri independenţi.

• din total piaţă naţională, companiile de distribuţie livrează bunuri în mediul rural (44,8% din populaţia României) aproape 100%, comerţul modern nefiind foarte activ în acest domeniu.

Solicitări adresate Guvernului şi Parlamentului României:

A. Pentru companiile care vor intra forţat în carantină din cauza infectării personalului şi nu îşi mai pot derula activitatea economică:

• Plata salariilor şi a contribuţiilor angajaţilor şi angajatorilor să fie suportate de la Bugetul de Stat pe perioada inactivităţii economice generată de efectele carantinei,

• Amânarea plăţilor TVA şi impozit pe profit până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din carantină,

• Interzicerea popririlor pe conturile companiilor timp de 90 de zile dupa iesirea din starea de urgenţă,

• Suspendarea plăţii ratelor şi dobânzilor pentru credite pe perioada carantinei.

B. Pentru companiile care se vor afla în dificultate economică cauzată de criza Coronavirus:

• Plata debitelor Statului către agentul economic în maximum 15 zile de la data aprobării de Parlament a Decretului Preşedintelui României privind instituirea stării de urgenţă.

• Amânarea la plată a contribuţiilor angajaţilor şi angajatorilor, a TVA, impozit profit până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă, fără calcularea penalităţilor de întârziere.

• Crearea de către Guvern a unor scheme de împrumut garantate de stat, cu dobândă zero, în vederea stimulării băncilor pentru furnizarea de credite acordate IMM-urilor pentru capital de lucru, precum şi refinanţarea sau extinderea perioadelor de scadenţă pentru împrumuturile curente.

• Deductibilitate integrală pentru donaţiile efectuate de contribuabili pentru

prevenirea şi eradicarea Covid - 19.

• Punerea la dispoziţia companiilor de distribuţie de bunuri alimentare de către Guvern a mijloacelor sanitare de protecţie împotriva infectării cu Covid – 19, avându-se în vedere necesitatea asigurării funcţionării distribuţiei de bunuri pe teritoriul naţional.

• Suspendarea plăţii ratelor şi dobânzilor pentru credite până la data scadenţei lunii imediat următoare ieşirii din starea de urgenţă.

• Program de ajutor de stat privind susţinerea de subvenţii de până la 75% pentru plata salariilor din domeniile afectate de criză.

• Achitarea în totalitate şi direct din bugetul sănătăţii a indemnizaţiei aferente concediilor medicale pentru angajaţii bolnavi de coronavirus sau aflaţi în carantină sau autoizolare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite