Evitarea incapacităţii de plată în lunile de iarnă prin abonamentul de gaze

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abonament an

Incapacitatea de plată a unor consumatori în perioada rece se datorează şi sistemului de tarifare existent, determinând ca anumiţi consumatori să fie categorisiţi ca vulnerabili din această situaţie. Introducerea unui Abonament de gaze ar putea diminua impactul plăţii consumului de gaze în perioada rece şi să avantajeze consumatorii.

Consumul de gaze în gospodării este folosită pentru prepararea hranei, a apei calde şi încălzire. Statistic consumul mediu de gaze pe structura locuinţelor din România se prezintă ]n medie astfel:

- 10 mc/lună gaze folosite pentru prepararea hranei, timp de 12 luni pe an;

- 30 mc/lună gaze folosite pentru prepararea apei calde menajere, timp de 12 luni pe an;

- 1.600 mc/an gaze folosite pentru încălzire în cazul imobilelor cu sobe, timp de 6 luni pe an cu un maxim lunar de 450 mc/lună;

- 2.550 mc/an gaze folosite pentru încălzire în cazul imobilelor cu CT individuală, timp de 7 luni pe an cu un maxim lunar de 580 mc/lună.

Această structură de consum determină ca ponderea medie a costurilor cu gazele naturale în bugetul familiei să fie astfel (date 2011):

  • 26% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu sub 1.500 lei, în luna cu consumul cel mai mare;
  • 16% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu între 1.500-3.000 lei, în luna cu consumul cel mai mare;
  • 11% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu peste 3.000 lei, în luna cu consumul cel mai mare.

Folosirea abonamentului pentru gaze determină reducerea impactului costurilor cu gazele naturale în perioada rece atunci când valoarea facturilor este mare, evitând incapacitatea de plată a consumatorilor pentru cantităţile de gaze consumate în această perioadă, astfel:

  •  17% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu sub 1.500 lei, în luna cu consumul cel mai mare;
  • 11% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu între 1.500-3.000 lei, în luna cu consumul cel mai mare;
  • 8% din bugetul lunar al unei familii care are un venit lunar mediu peste 3.000 lei, în luna cu consumul cel mai mare.

Această metodă ar putea permite şi introducerea abonamentului social, ca practică specifică pentru consumatorii cu posibilităţi financiare reduse şi/sau consumatorii vulnerabili.

În perioada decembrie 2004 – mai 2005, în România s-a procedat la introducerea Abonamentului la consumatorii de gaze naturale. Ulterior sub presiunea unor grupuri de interese s-a revenit şi s-a eliminat acest abonament.

     

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite