Cum poţi cere despăgubiri în caz de inundaţii şi ce sume poţi primi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inundatii aiud alba

În ultimele săptămâni s-au produs daune semnificative gospodăriilor românilor, ca urmare a inundaţiilor produse în aproape toată ţara. În cele ce urmează vă prezentăm cum puteţi cere despăgubiri şi care este suma pe care o puteţi primi.

Printre cauzele care amplifică efectele dezastruoase ale inundaţiilor sunt: despăduririle, gradul mare de urbanizare, amplasarea de locuinţe în zone inundabile, sedimentele care se depun pe albiile râurilor, dar şi schimbările climatice tot mai evidente din ultimii ani. Asigurările obligatorii şi facultative de locuinţe pot veni în sprijinul tuturor celor afectaţi de calamităţi naturale, inclusiv de inundaţii.

În prezent, în România există două tipuri de asigurări pentru locuinţe care acoperă inundaţiile (încadrate ca dezastru natural): poliţa obligatorie pentru locuinţă, reglementată prin Legea nr. 260/2008, şi poliţele facultative pentru locuinţe.

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România vine în sprijinul siguraţilor afectaţi de inundaţii prin oferirea de informaţii necesare în această situaţie, în vederea obţinerii despăgubirilor aferente daunelor înregistrate.

Informaţii utile pentru deţinătorii poliţelor de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD)

1. Sunt asigurat/beneficiar al unei asigurări obligatorii a locuinţei (PAD) şi am fost inundat de revărsarea apelor ca fenomen natural. Cum procedez să beneficiez de sprijinul asigurătorului? 

În România, asigurările obligatorii de locuinţe sunt încheiate de PAID – Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale, prin intermediul societăţilor de asigurare care emit poliţa PAD.

Primul pas este să discutaţi cu un reprezentant al societăţii la care aţi încheiat un contract de asigurare obligatorie a locuinţei. De asemenea, puteţi lua legătura cu un reprezentant PAID (021 9930). 

În cazul în care locuinţa dumneavoastră a fost inundată, puteţi urma aceşti paşi: 

a. Anunţaţi autorităţile competente cu privire la calamitatea cu care vă confruntaţi:

  • Unitatea judeţeană a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) 
  • Primăria localităţii unde se află locuinţa asigurată, prin Serviciul Voluntar de Situaţii de Urgenţă / Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă

b. Luaţi măsurile necesare pentru limitarea pagubei şi prevenirea degradărilor ulterioare – încercaţi să scoateţi apa din spaţiile inundate şi să consolidaţi zonele prin care se produce inundaţia, prin aşezarea de saci de nisip care pot opri apa. 

c. Luaţi legătura cu asigurătorul emitent al poliţei PAD – puteţi anunţa producerea inundaţiei în termen de cel mult 60 de zile de la data producerii, pentru avizarea daunei şi întocmirea dosarului în urma căruia veţi putea fi despăgubit.

2. De ce acte am nevoie pentru completarea dosarului de daună? 

În primul rând, aveţi nevoie de avizarea daunei şi de documentele emise de autorităţile competente, din care să reiasă cauzele şi împrejurările producerii sau apariţiei inundaţiei - Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) / Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU) din cadrul Primăriei.

În plus, veţi avea de nevoie de: 

  • actul dumneavoastră de identitate (copie);
  • actul de proprietate al locuinţei asigurate (copie) – poate fi un contract de vânzare-cumpărare, contract de donaţie, certificat de moştenitor, autorizaţie de construcţie împreună cu procesul verbal de recepţie finală a lucrării, proces verbal de adjudecare a bunului imobil în urma unei licitaţii, alte titluri de proprietate prevăzute de lege.

În urma constatării, inspectorii de daună pot solicita acte suplimentare, în funcţie de specificul situaţiei.

3. Care este valoarea despăgubirii la care mă pot aştepta? 

Conform contractului de asigurare, suma asigurată pe poliţele obligatorii PAD este de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro, în funcţie de tipul construcţiei. Astfel, există două tipuri de locuinţe - tip A, respectiv tip B. 

Suma asigurată este menţionată în poliţa PAD. Aceasta reprezintă valoarea maximă a despăgubirii pe care o puteţi primi pentru daunele înregistrate.

Informaţii utile pentru deţinătorii poliţelor de asigurare facultativă a locuinţei

4. Cum pot beneficia de despăgubiri aferente poliţei mele facultative pentru asigurarea locuinţei? 

Vă recomandăm să luaţi legătura cu asigurătorul dumneavoastră pentru a stabili detaliile referitoare la daunele produse, conform celor menţionate în contractul de asigurare. Este important de reţinut că poliţa obligatorie de asigurare a locuinţei vă poate despăgubi cu până la 10.000, respectiv 20.000 de euro, în funcţie de tipul locuinţei, iar eventualele despăgubiri suplimentare pot fi acoperite de poliţa facultativă, dacă aveţi încheiată o astfel de asigurare. Poliţa de asigurare facultativă se poate emite doar în baza dovezii existenţei poliţei obligatorii PAD.

5. Cum pot beneficia de despăgubiri pentru bunurile afectate ca urmare a inundaţiei? 

Dacă aveţi o asigurare facultativă a locuinţei, consultaţi termenii contractului de asigurare pentru a verifica tipurile de bunuri asigurate şi luaţi legătura cu asigurătorul dumneavoastră. Poliţa de asigurare facultativă pentru locuinţă poate acoperi daune ale clădirii sau construcţiei în sine, ale instalaţiilor sau anexelor acesteia sau chiar ale bunurilor din interiorul locuinţei, în funcţie de tipul de contract încheiat. 

În cazul în care aţi încheiat doar o poliţă obligatorie a locuinţei, nu şi una facultativă, bunurile dvs. nu sunt acoperite de această poliţă, fiind asigurate doar construcţiile cu destinaţia de locuinţă, conform legii în vigoare. 

 

MINI GHID - în caz de inundaţii

În cazul producerii inundaţiei:

  • respectaţi recomandările transmise de către autorităţi;
  • dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de către autorităţi;
  • întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu energie electrică, apă şi gaze.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să consultaţi recomandările autorităţilor publice – Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă – cu privire la măsurile de prevenţie înainte, în timpul şi după producerea unei inundaţii, disponibile aici.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite