Cum economiseşti mii de lei dacă îţi comanzi mobila sau... o faci singur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reîncălzirea pieţei imobiliare, dar şi interesul multor români de a renova şi reutila apartamentele mai vechi au condus la „dezgheţ” şi pe piaţa mobilei.

Fie că răsfoim cataloage sau căutăm ofertele diverselor firme pe internet suntem interesaţi să cumpărăm cea mai ieftină mobilă. Însă nu de proastă calitate. Înainte de orice achiziţie, românii îşi pun în cap să cumpere ceva „ieftin şi bun”.

Miile de oferte cu mobilă din Italia, Franţa, Germania sau Austria acaparează imediat atenţia, însă când vine vorba de preţuri, puţini mai rămân interesaţi de o eventuală achiziţie. Una dintre variante ar fi creditul, însă mulţi se gândesc de două ori înainte să ia decizia de deveni datori la bancă.

O altă variantă, la care au recurs mulţi rimâni în perioada de criză a fost mobila la comandă. În multe cazuri modele de mobilă din străinătate erau prezentate micilor ateliere. Dacă tâmplarul e şi iscusit, atunci, obiecte de mobilier de lux din străinătate, cum ar fi bucătăriile,  care în mod normal costă între 4.000 şi 8.000 de lei, pot fi făcute la comandă cu preţuri de la 3.000 la cel mult 5.000 de lei.

Sau de ce nu, firmele străine cu puncte de lucru în România oferă mobilă la preţuri în euro, comparabile cu cele din Vest. Practic un dormitor modern poate costa şi peste 3.000 de euro, în funcţie de tapiţerii şi accesoriile folosite.

Care este cea mai ieftină mobilă

Căutătorii de chilipiruri sunt cei care cunosc cel mai bine piaţa. Forumiştii au făcut deja un clasament referitor la costurile mobilei. Acesta arată că cel mai scump mobiliar provine din Germania. Urmează Austria şi Italia, apoi produsele Mobexpert. Pe locul cinci în acest top este Ikea. 

Cea mai ieftină mobilă este cea produsă de fimele româneşti care fac mobilier personificat şi de companiile autohtone care produc module standard, au constatat forumiştii.

Căutătorii de mobilă ţin să precizeze că există şi un segment de produse extrem de ieftine, dulapuri pentru haine de exemplu, care nu depăşesc 400 de lei, însă „cât costă atât şi face”.

Micii producători de mobilă spun că un client are mai multe avantaje dacă îşi face mobilierul la comandă. În primul rând îl „croieşte” după dimensiunile camerei în care vrea să-l amplaseze. În al doilea rând preţul este mult mai mic şi îşi poate alege accesoriile dorite.

Specialiştii spun că cele mai multe comenzi vin pentru bucătării şi majortitatea clienţilor  cer producătorului ca proiectul să fie făcut după dimensiunile camerei în care va fi ampalsat produsul final.

„Dacă îţi comenzi mobila işi mai bine în raportul calitate-preţ. Clientul spune exact ce model vrea, iar atelierul îi prezintă variante. Alege materiale de o calitate mai bună, accesorii mai rezistente, iar preţul este sub cel al unui produs de firmă. Aici plăteşti doar mobila, nu şi firma” spune Florin Săndulescu, proprietarul unui atelier de mobilă.

Luxul se plăteşte

În cazul în care clientul vrea un produs care să conţină materiale scumpe şi accesorii de lux, atunci preţul creşte şi pentru o mobilă de acest gen.

„De exemplu, pentru o bucătărie de mărimi generoase, cu închideri cu amortizare şi uşi cu mai multe deschideri preţul de producţie este undeva la 5.000 de lei. Manopera transportul şi montajul este cam 20% din peţul produsului”, mai spune Săndulescu.

Ofertele magazinelor de materiale şi accesorii pentru mobilă sunt şi ele destul de variate. De exemplu o placă de pal melaminat de peste 5 metri pătraţi costă de la 100 de lei la peste 300 de lei, în funţie de calitate.

Specialiştii spun că toate aceste lucruri se văd în preţul final al produsului. „Sunt magazinele de bricolaj care au multă mobilă la preţuri avantajoase. Pentru a ieşi cu un preţ cât mai atrăgător aceste magazine le cer furnizorilor să mai facă rabat de la calitate pentru a nu umfla costurile la raft”, explică Florin Săndulescu.

Potrivit acestuia sunt situaţii în care în hipermarketuri există mobilier de câteva sute de lei, însă „acesta este făcut în mare majoritate din resturi şi din materiale de caliate mai slabă”.

Specialiştii spun că cele mai mari diferenţe de preţ se văd la produsele foarte scumpe. Dacă o mobilă de ultimă generaţie costă în magazine şi peste 10.000 de lei, la comandă, preţul ei poate fi redus cu până la 30%, cu materiale şi accesorii asemănătoare şi cu transportul şi montajul incluse.

Experţii în mobilier spun că sunt şi situaţii în care cel care vrea să-şi schimbe mobila poate să îşi facă şi singur anumite module. În cazul bucătăriilor există firme care fac uşile de la dulapuri pe comandă şi ele pot fi ataşate ori unei carcase mai vechi, ori uneia noiconfecţionată din pal.

Aici costurile se pot ridica la câteva sute de lei. La fel şi în cazul corpurilor suspendate, însă cel care se angajează în astfel de activităţi trebuie să cunoască puţină tâmplărie aşa încât să facă măsurătorile corect şi să ştie să decupeze lemnul.

„Toate componentele se găsesc în comerţ. Sunt materiale de tot felul. La fel şi accesorii. Se poate comanda orice. Dar trebuie să ai şi puţină pricepere”, a clarificat Săndulescu.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite