Comisia Europeană a prelungit termenul în care statele pot acorda scheme de sprijin până în vara anului viitor
0
Comisia Europeană a decis ieri să prelungească până la 30 iunie 2022 Cadrul temporar privind ajutoarele de stat (care ar fi urmat să expire la 31 decembrie 2021).
Pentru a accelera redresarea, Comisia a decis, de asemenea, să introducă pentru o nouă perioadă, limitată, două noi instrumente menite să creeze stimulente directe pentru investiţii private şi măsuri de sprijinire a solvabilităţii orientate spre viitor.
Vicepreşedinta executivă Margrethe Vestager, responsabilă cu politica în domeniul concurenţei, a declarat: „De la începutul pandemiei, cadrul temporar privind ajutoarele de stat a permis statelor membre să ofere sprijin specific şi proporţional întreprinderilor aflate în dificultate, instituind totodată garanţii pentru a menţine condiţii de concurenţă echitabile pe piaţa unică.
Astăzi prelungim aplicarea acestuia cu şase luni, până la sfârşitul lunii iunie a anului viitor. Această prelungire limitată oferă posibilitatea unei eliminări treptate şi coordonate a măsurilor de criză, fără a se crea efecte în cascadă disproporţionate, şi reflectă previziunile de redresare puternică privind economia europeană în ansamblu.
Pe de altă parte, vom continua să monitorizăm îndeaproape creşterea numărului de infecţii cu COVID-19 şi incidenţa altor riscuri la adresa redresării economice. Totodată, în scopul de a continua sprijinirea redresării, am introdus două noi instrumente de relansare a economiei şi atragere de investiţii private pentru o redresare mai rapidă, mai ecologică şi mai digitală.”
Având în vedere redresarea economică observată, Comisia a adoptat o prelungire limitată a cadrului temporar, cu încă şase luni, până la 30 iunie 2022. Acest lucru va permite statelor membre ca, acolo unde este necesar, să îşi prelungească schemele de sprijin şi să se asigure că întreprinderile încă afectate de criză nu vor fi private brusc de sprijinul de care au nevoie. În paralel, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile pandemiei de COVID-19 şi incidenţa altor riscuri pentru redresarea economică.
În plus, Comisia a introdus o serie de ajustări specifice, printre care se numără două noi instrumente menite să contribuie la redresarea economiei europene într-un mod rezilient şi durabil:
Măsuri de sprijin pentru investiţii, care să ajute statele membre să remedieze problema deficitului de investiţii cauzat de criză. Statele membre pot crea stimulente pentru ca întreprinderile să realizeze investiţii şi pot utiliza acest instrument pentru a accelera tranziţia verde şi cea digitală. Măsura include garanţii pentru evitarea denaturărilor nejustificate ale concurenţei. De exemplu, stimulentele ar trebui să vizeze un grup larg de beneficiari şi ajutoarele să fie întrun cuantum limitat. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2022.
Măsuri de sprijin pentru solvabilitate pentru a mobiliza fonduri private care să fie puse la dispoziţie pentru investiţii în întreprinderile mici şi mijlocii (IMM-uri), inclusiv în întreprinderile nou-înfiinţate şi în întreprinderile mici cu capitalizare medie. Statele membre pot acorda garanţii intermediarilor privaţi, creându-le stimulente pentru a investi în aceste tipuri de întreprinderi şi a le oferi acestora din urmă un acces mai uşor la finanţare prin capitaluri proprii, ceea ce pentru întreprinderi este adesea dificil de realizat în mod individual. Acest instrument este deosebit de relevant având în vedere creşterea nivelului de îndatorare a întreprinderilor în timpul crizei. Statele membre pot folosi acest instrument până la 31 decembrie 2023.
Pe lângă alte măsuri adoptate, Comisia:
i) a prelungit de la 30 iunie 2022 la 30 iunie 2023 posibilitatea, acordată în temeiul cadrului temporar, ca statele membre să convertească instrumente rambursabile (de exemplu, garanţii, împrumuturi, avansuri rambursabile) în alte forme de ajutor, cum ar fi granturile directe;
ii) a adaptat valorile maxime ale anumitor tipuri de ajutoare proporţional cu durata prelungită;
iii) a oferit clarificări cu privire la utilizarea dispoziţiilor excepţionale privind flexibilitatea din Orientările Comisiei privind salvarea şi restructurarea; şi
iv) a prelungit cu încă 3 luni lista ajustată a ţărilor cu riscuri neasigurabile pe piaţa privată, în contextul asigurării creditelor la export pe termen scurt (STEC) (de la 31 decembrie 2021 până la 31 martie 2022).