Comisia Europeană: Legea dării în plată ameninţă stabilitatea sectorului bancar şi va reduce creditarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un raport al Comisiei Europene arată că aplicarea legii dării în plată înb forma actuală ar fi o „provocare serioasă la adresa stabilităţii sistemului bancar”.

Experţii europeni estimează că aplicarea măsurilor cuprinse în lege ar avea ca efect reducerea creditării şi ar genera un risc sistematic pentru tot sectorul bancar românesc, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar, transmite news.ro.

„Astfel cum a fost aprobată iniţial de parlament, legea reprezintă o provocare serioasă la adresa stabilităţii sectorului bancar şi ar putea avea un impact negativ asupra cererii interne, precum şi asupra încrederii consumatorilor şi a investitorilor”, arată Comisia Europeană în Raportul de ţară al României pe 2016.

În forma promovată de către iniţiatori, legea dării în plată se aplică doar creditelor pentru locuinţe cu garanţii imobiliare. Dacă legea intră în vigoare, persoanele care au luat împrumuturi de acest tip pot scăpa de orice plată dacă cedează creditorului locuinţa cumpărată pe credit. 

 „Dacă va fi adoptată din nou de către Parlament în forma sa originară, legea privind darea în plată poate genera un risc sistemic pentru întregul sector bancar, cu riscuri pentru stabilitatea sectorului financiar şi cu implicaţii asupra întregii economii”, se mai spune în raportul publicat, vineri, de Comisia Europeană, citat de news.ro.

 Criticile Comisiei Europene sunt asemănătoare celor exprimate, în urmă cu două luni, de către altă instituţieimportantă a Uniunii Europene. În 18 decembrie 2015, Banca Centrală Europeană (BCE), considerată gardianul zonei euro, a comentat că proiectul de lege privind darea în plată riscă să compromită siguranţa juridică şi nu respectă principiul aşteptărilor legitime, în condiţiile în care introduce măsuri cu efect retroactiv.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite