Comisar european: Plata în ruble a gazelor ruseşti este imposibilă. UE poate face faţă deciziei Rusiei de a le opri. Războiul a fost un semnal de trezire

0
Publicat:
Ultima actualizare:
paolo gentiloni facebook

Plata în ruble a gazelor ruseşti înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, a spus marţi comisarul european Paolo Gentiloni, precizând că în cazul în care Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă faţă acestei decizii.

Întrebat dacă UE este gata să plătească gazele în ruble, aşa cum a cerut Rusia, dacă se aşteaptă ca Rusia să întrerupă livrările de gaze şi dacă Europa este pregătită pentru asta, oficialul european a răspuns că nu ştie la ce să se aştepte din partea Rusiei, însă plata în ruble ar însemna o încălcare a contractelor aflate în vigoare.

"În al doilea rând: suntem gata să luăm atitudine în faţa dependenţei de Rusia? Sigur că suntem gata. Am decis să facem asta, iar războiul a fost un semnal de trezire, dar nu putem face nimic repede fără sacrificii. Suntem gata să ne asumăm aceste sacrificii? Categoric da. Nu punem pe masă sancţiuni privind energia, dar, dacă sunt decizii (din partea Rusiei de întrerupere a livrărilor - n.r.), suntem gata să le facem faţă şi putem face asta cu efort puternic şi vom continua cu orice chip să reducem dependenţa de energia venind din Rusia", a spus oficialul european, la o conferinţă organizată de publicaţia The Economist.

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze ţărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, aşa cum a cerut Moscova, relatează EFE şi TASS, citate de Agerpres.

''Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranţă'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăţi pentru gaze în valută, inclusiv dolari şi euro, şi că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către ţările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA şi Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe ţări au anunţat că nu sunt dispuse să cumpere gaze şi petrol dacă plata trebuie făcută în ruble ruseşti.

Recent, economistul Dragoş Cabat a explicat pentru „Adevărul” că prin afirmaţia sa preşedintele rus nu face altceva decât să încerce să pună presiune pe statele care au emis sancţiuni împotriva Rusiei.

„Putin pune presiune pe statele care au emis sancţiunile împotriva Rusiei. Oricum plăţile în euro către Rusia sunt deja blocate şi atunci Putin a venit cu această soluţie ca statele care cumpără gaze de la Gazprom să facă plăţi în ruble în loc de euro sau dolari”, a spus Dragoş Cabat.

Întrebat dacă este totuşi posibil ca statele să plătească în ruble gazele ruseşti, economistul s-a arătat sceptic.

„Nu cred că se poate face (plata în ruble – n. red.). Plata gazelor în euro sau dolari este prevăzută în contracte, iar pentru a se face plata în ruble aceste contracte ar trebui modificate, întocmite măcar nişte acte adiţionale.Trebuie să se poată face aceste modificări din punct de vedere juridic, lucru puţin probabil în aceste condiţii”, a adăugat economistul.

Legat de eventuale riscuri pe care şi le-ar putea asuma Putin şi statele care depinde de gazele ruseşti, Cabat a spus că este posibil ca preşedintele rus să dispună oprirea livrărilor.

„Se poate ajunge la un blocaj, existând riscul ca Putin să oprească livrarea gazelor către statele UE. Dar şi acest lucru este puţin probabil, pentru că Putin ar fi putut spune acest lucru de la început în loc să anunţe că vrea ruble în loc de euro sau dolari. Doar pune presiune, atuncă nişte fumigene. Este foarte posibil să renunţe la a cere ruble pentru gaze, să fi fost doar un discurs de imagine. Cât priveşte ţările care ar putea fi afectate de sistarea gazelor ruseşti, cel mai rău stau Germania, Austria şi Italia. Să sperăm că se termină mai repede războiul şi nu se va ajunge aici”, a încheiat economistul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite