Cine este noul şef al Autorităţii de Supraveghere Financiară. Cum s-a derulat bătălia pe salariul de 14.000 de euro pe lună şi pieţe de miliarde de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele ASF Leonardo Badea
Preşedintele ASF Leonardo Badea

Leonardo Badea va fi în continuare preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), au decis marţi parlamentarii din comisiile de specialitate.

Puteţi citi AICI LIVE TEXT de la audierea din Parlament a candidaţilor.

Leonardo Badea va rămâne în continuare la şefia ASF, el fiind principalul candidat susţinut de coaliţia de guvernare. 

Au votat pentru Leonardo Badea 39 de parlamentari ai PSD şi ALDE, în timp ce cei 21 de parlamentari ai opoziţiei au votat împotrivă.

Pentru funcţia de preşedinte al ASF a candidat şi vicepremierul Viorel Ştefan, care însă a primit doar un vot pentru şi 60 de abţineri.

În ceea ce priveşte funcţia de prim-vicepreşedinte, aceasta va fi ocupată de Doina Dascălu, care a primit 40 voturi pentru şi 21 abţineri.

Marius Bota va fi vicepreşedinte pentru piaţa de capital. El a primit 38 voturi pentru, 21 împotrivă şi 2 abţineri.

Cristian Roşu va fi vicepreşedinte pentru piaţa asigurărilor, primind 39 voturi pentru, 21 împotrivă şi 2 abţineri.

Dan Armeanu va fi vicepreşedinte pentru piaţa pensiilor private, primind 41 voturi pentru, 16 împotrivă şi 6 abţineri.

Membri executivi vor fi: Joszef Birtalan (41 voturi pentru şi 21 abţineri), Gabriel Grădinescu (41 voturi pentru şi 21 împotrivă), Aura Socol (41 voturi pentru, 17 voturi împotrivă şi 4 abţineri), Ovidiu Wlassopol ( 40 voturi pentru, 21 voturi împotrivă şi 1 abţinere).

Raportul comisiilor reunite şi componenţa finală a conducerii Autorităţii de Supraveghere Financiară urmează să fie votate miercuri de plenul reunit al Parlamentului.

Bătălia s-a purtat între Badea şi Ştefan

Leonardo Badea şi Viorel Ştefan fost cei doi candidaţi pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii. Dacă iniţial Ştefan era cel favorit, având susţinerea preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, bătălia din PSD a înclinat ulterior balanţa către Badea.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a spus iniţial că îl susţine pe Viorel Ştefan la şefia ASF, însă membrii CEx au ridicat o altă problemă în şedinţă, şi anume faptul că lui Leonardo Badea, actualul şef ASF, i s-a promis, atunci când şi-a depus prima dată candidatura, că va fi susţinut pentru un al doilea mandat.

„Colegii au ridicat o problemă destul de delicată, nu neapărat cu culoare politică, dar umană. În sensul că lui Leo Badea i s-a cerut să-şi depună candidatura la ASF, renunţând la mandatul de parlamentar, promitându-i-se că va fi susţinut şi pentru un alt mandat. Şi nu ar fi fost corect sa nu fie susţinut”, a declarat Liviu Dragnea, după o şedinţă CEx.

Dragnea a spus că Viorel Ştefan este susţinut pentru multe lucruri, însă singurul reproş pe care îl are la adresa sa este faptul că nu a fost foarte hotărât în ultima perioadă.

Salarii de mii de euro pe lună

Potrivit declaraţiilor de avere publicate în vară de membrii Consiliului ASF, în 2017 cei nouă membri au avut venituri din salarii de peste 4 milioane de lei.

Conform declaratiei de avere, Leonardo Badea, preşedintele ASF, a încasat venituri din salarii în valoare de 358.412 lei în perioada 14 iulie 2017 (când a preluat mandatul) - decembrie 2017. 

Ca deputat, acesta a câştigat, în prima jumătate a anului trecut, 35.739 lei.

Ovidiu Răzvan Wlassopol, a câştigat, în anul 2017, din funcţiile de consilier şi prim-vicepreşedintele al Consiliului ASF (mandat început pe 25 iulie 2017), venituri salariale în valoare totală de 441.724 lei (96.698 euro).

Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte - membru executiv - sectorul asigurărilor-reasigurărilor, ASF, a raportat venituri de 737.361 lei (161.415 euro) pentru anul 2017.

De asemenea, Mircea Ursache, vicepreşedinte - membru executiv - sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, ASF, a încasat, de la ASF, un venit anual în sumă de 683.366 lei (149.595 euro).

În declaraţia de avere se arată că Ion Giurgescu, vicepreşedinte - membru executiv - sectorul sistemului de pensii private, ASF, a avut venituri salariale, anul trecut, în valoare de 681.174 lei (149.115 euro).

Ceilalţi 4 membri neexecutivi ai Consiliului ASF au avut, în 2017, următoarele venituri salariale:

• Gheorghe Marcu: 338.678 lei (74.140 euro)

• Albin Biro: nu a precizat

• Daniel Ştefan Armeanu: 338.678 lei (74.140 euro)

• Gabriela Boca: 350.837 lei (76.802 euro)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite