Cine se luptă pentru şefia ANRE şi care este miza acestei instituţii. Deputatul PSD Dumitru Chiriţă a fost propus să îl înlocuiască pe Havrileţ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Audierile în Parlament pentru alegerea noilor membri în comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au început luni. Şi-au depus candidaturile pentru şefia acestei instituţii 22 de persoane. Dumitru Chiriţă, propus pentru funcţia de preşedinte.

UPDATE 16.20 Dumitru Chiriţă, deputat PSD, a fost propus de comisiile reunite de specialitate din Parlament să ocupe funcţia de preşedinte al ANRE, pentru un mandat de cinci ani, potrivit Agerpres. 

Zoltan Nagy-Bege a fost propus pentru funcţia de vicepreşedinte, iar Gabriel Gheorghe şi Cornelia Sulger au fost votaţi pentru cele două funcţii de membru în comitetul de reglementare al ANRE, mai arată sursa citată.

Propunerile comisiilor reunite vor fi supuse la vot miercuri, în plenul reunit.

- ŞTIREA INIŢIALĂ - 

Funcţiile puse la bătaie sunt: patru posturi de membru al comitetului de reglementare, în condiţiile în care expiră mandatele a patru persoane, dar şi funcţia de preşedinte al ANRE şi una din cele două de vicepreşedinte. Preşedintele şi vicepreşedintele sunt şi membri în comitetul de reglementare.

Printre candidaţi se regăsesc şi actualul preşedinte al ANRE, Niculae Havrileţ, dar şi actualul vicepreşedinte, Emil Calotă, şi doi dintre membrii actuali ai comitetului de reglementare, Gheorghe Barbu şi Nagy-Bege Zoltan. Audierea candidaţilor a început la ora 12. 

Ceilalţi candidaţi înscrişi sunt: Gabriela Moroianu (jurnalist, manager Focus Energetic), Marian Cernat (director ANRE), Mihai Adrian Albulescu (fost secretar de stat în Ministerul Energiei), Mihai Râmniceanu (director ANRE), Crum Mitricof (inspector ANRE), Radu Cosmin Bădiţă (director Hidroserv), Mihai Nicolae Cătălin (şef în Electrica Distribuţie Transilvania), Rădoi Victorel Florin (director ANRE), Radu Mircea Ion, Vasilescu Sorin Adrian (vicepreşedinte Consiliul Judeţean Hunedoara), Gheorghe Gabriel Gheorghe (preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz), Bota Marius Sorin Ovidiu (deputat PSD), Dumitru Chiriţă (deputat PSD), Luminiţa Lupului (director OPCOM), Dănuţ Andruşcă (deputat PSD), Sulger Cornelia (consilier Consiliul Judeţean Olt), Murafa Corina (expert în domeniul energiei), Şoreaţă Henorel Florin (vicepreşedinte ANRE).

Care este miza

Pe lângă faptul că ANRE este actorul principal care se ocupă cu monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii referitoare la piaţa energiei electrice, termice şi a gazelor naturale, o funcţie în instituţie este râvnită şi pentru recompensa financiară pe care o oferă.

De exemplu, actualul şef al ANRE, Nicula Havrileţ, arăta în declaraţia de avere că a încasat în anul 2015 un salariu de 525.850 de lei. Asta înseamnă nu mai puţin de 9.700 de euro pe lună, la un curs de 4,5 lei pentru un euro.

Şi actualul vicepreşedinte, Emil Calotă, a primit, în acelaşi an, 468.010 lei, adică 8.600 de euro pe lună.

PSD a pus ochii pe ANRE                                                                                 

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a criticat recent ANRE, în urma scumpirilor de preţuri la energie, precizând că o comisie parlamentară de anchetă pentru activitatea ANRE va identifica vinovaţii. Aceasta după ce, înainte, declarase că „nu e în regulă ca în fiecare an preţul la energie şi gaze să crească pur şi simplu din pixul celor de la ANRE, iar aceste majorări afectează şi populaţia şi agenţii economici”.

În răspuns, Niculae Havrileţ spunea, la începutul lunii octombrie, că ANRE este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, în contextul în care instituţia este sub control parlamentar.

„Există, în cadrul activităţii de reglementare, o zonă de presiune continuă care vine din interesele din piaţă, dar cred că m-am descurcat onorabil, întotdeauna am vrut să arătăm că suntem imparţiali, am fost arbitru între aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, vă aduceţi aminte cum fost înconjuraţi două săptămâni de demonstraţii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare în sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost întotdeauna şi este un element specific activităţii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am făcut faţă, iar rezultatele se văd”, a susţinut oficialul ANRE, potrivit Agerpres.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite