Cât costă o nuntă şi cum se planifică
0Nunta este un eveniment extrem de important în viaţa oricărui cuplu, dar şi a rudelor şi prietenilor apropiaţi ori a colegilor, vecinilor, în general a tuturor invitaţilor.
Şi cum toţi vor o nuntă de vis, dar sunt stresaţi din cauza bugetului, este extrem de importantă o planificare din timp şi luarea unor decizii precum restaurantul, ce tip de servicii trebuie comandate, ce fel de aranjamente florale, DJ, servicii foto şi video, cu sau fără formaţie, cu sau fără entertainment, cadouri simbolice pentru nunţaşi, ţinuta mirilor şi multe, multe altele.
Foarte important este numărul nuntaşilor, pentru că în funcţie de acesta se caută restaurantul, iar bugetele variază în funcţie de restaurant, terasă sau alte spaţii pentru acest eveniment special.
Spre exemplu, ţinuta miresei variază în funcţie de pretenţiile acesteia şi de rochia aleasă, al cărei preţ nu poate fi mai mic de 500 de lei. Luând însă în calcul preţul mediu pentru o rochie, aproximativ 2.000 de lei, voalul, accesoriile, pantofii, lenjeria, ajungem la circa 3.000 de lei, la care adăugăm coafura şi machiajul, încă cel puţin 350 de lei. În total, ţinuta miresei poate fi, în medie de 3.350 de lei.
Şi costurile pentru ţinuta mirelui din ziua nunţii variază în funcţie de preferinţele acestuia. Luând în calcul un costum nu foarte pretenţios, de circa 1.500 de lei, pantofi de circa 300 de lei, cămaşa cu sau fără vestă, cravata sau papionul, butonii, etc, putem estima o cheltuială de cel puţin 2.200 de lei.
Verighetele. Şi preţul acestora variază în funcţie de gusturile mirilor, putând fi mai „încărcate” sau mai simple. Preţul mediu pentru un cuplu care nu doreşte să epateze cu orice chip este de 2.500 de lei.
Pentru taxa de cununie religioasă, mirii trebuie să pregătească între 500 de lei până la suma de 2.500 de lei. Acestea sunt doar sumele minime şi maxime, după care să vă ghidaţi financiar căci există parohii şi biserici care vă pot cere mai mult de 2.500 de lei. Iar preţul creşte odată cu pretenţiile pe care le ridicaţi cununiei religioase.
Ţinutele mirilor la starea civilă nu pot fi nici ele mai mici de 1.000 de lei, la care se adaugă şi taxa de cununie de circa 100 de lei.
Alte cheltuieli în ziua cununiei civile (şampanie, bomboane) cel puţin 200 lei, buchetul miresei la cununia civilă încă aproximativ 200 de lei, tipărirea invitaţiilor pentru nuntă aproximativ 300 de lei (pentru 100 de invitaţi), carduri de masă, meniuri, dacă e cazul, mărturiile sau micile atenţii pentru nunţaşi costă şi ele încă cel puţin 300 de lei.
Petrecerea
Eh, aici preţurile variază în funcţie de localul ales şi de pachetul de servicii. Aranjamentele florale pot ajunge şi la 2.000 de lei pentru 100 de invitaţi, DJ-ul încă 1.500 de lei, cel puţin, formaţia ar mai costa încă 10.000 de lei (putând fi vorba şi despre 10.000 de euro, dacă mirii au dare de mână), fotograful încasează şi el alte 2.000 de lei, cel care filmează încă 2.000 de lei.
Aceste preţuri pot fi luate „la pachet”, dacă veţi contacta o firmă specializată în astfel de evenimente. Preţul maxim, pentru un pachet Gold, este de circa 4.750 de euro.
Meniul la restaurant este, în medie de circa 80 de euro de persoană în Bucureşti (circa 38.000 de lei pentru 100 de invitaţi), putând fi însă şi de numai 50 de euro sau de 120 de euro, în funcţie de localitate şi de pretenţiile mirilor.
Plus tortul de nuntă, şi acesta în funcţie de mărime şi de pretenţii, un tort de 10 kg costând cel puţin 500 de lei, fără figurinele care reprezintă mirii sau alte accesorii.
Tragem linie şi adunăm: 68.750 lei (cu luarea în calcul a taxei de cununie religioasă de 2.500 de lei).
În cazul unei nunţi mai mari, costurile cu localul cresc în funcţie de numărul de invitaţi, celelalte costuri rămânând la fel.
Preturile sunt orientative şi pot varia în functie de calitatea serviciului oferit. Sigur că poţi renunţa la formaţie dacă ai doar 100 de invitaţi sau mai puţin. Poti găsi un fotograf sau videograf mai ieftin şi poţi renunţa la „fumul greu” care vă învăluie când dansaţi „valsul mirilor. O rochie de mireasă sau verighetele pot fi mai puţin scumpe. Toate sunt importante şi deciziile sunt greu de luat. De aceea este foarte importantă comunicarea: trebuie stabilit bugetul şi cine şi cu cât participă financiar la acest eveniment.
Primul pas în alegerea bugetului de nuntă este stabilirea listei cu invitaţi. În funcţie de numărul acestora, puteţi alege o formaţie mai scumpă sau o rochie care costă mai mult.
Idei de economisire
– Îndată ce v-aţi logodit, încercaţi să puneţi deoparte în fiecare lună bani din salariu. Calculaţi suma pe care o economisiţi în funcţie de bugetul total al nunţii.
– Alegeţi destinaţii pentru „luna de miere” Last Minute. Costă mult mai puţin. Urmăriţi ofertele companiilor aeriene. Puteţi găsi bilete foarte ieftine.
– Stabiliţi data nunţii la aproximativ 2 ani din momentul logodnei pentru a economisi bani.
– În plus, mai multe bănci oferă credite de nuntă, cu rambursare imediat după eveniment.
Dacă urmaţi acesti paşi cu siguranţă veţi avea un buget de nuntă suficient pentru a putea avea servicii de calitate. Veţi avea nunta la care aţi visat!