Când bursele se prăbuşesc, aurul şi francul elveţian revin în atenţia investitorilor
0Bursele europene şi-au continuat căderea pentru a şaptea zi, trase în jos de cotaţiile băncilor care au atins minimul ultimelor 28 de luni. Indicele Stoxx Europe 600 a pierdut 1,6%, ajungând la 309,39 de puncte, cel mai mic nivel din octombrie 2013.
Acţiunile băncilor elene Eurobank şi Alpha Bank au înregistrat cele mai mari scăderi din Europa, de peste 7%, pe fondul temerii privind capacitatea acestora de a rezista la o nouă recesiune. Acţiunile Deutsche Bank au mai pierdut 1,5% din valoare, cu toate că banca a comunicat că dispune de fonduri suficiente pentru a-şi plăti toate datoriile.
„Volatilitatea este foarte ridicată”, a declarat un broker german pentru Bloomberg. „Investitorii fug după lichidităţi pentru a se asigura că pot să speculeze oportunităţi de cumpărare de acţiuni. Dar noi deprecieri ale cursului acţiunilor nu poate fi stăvilit acum”, a adăugat el.
Pe pieţele globale este vizibil un sentiment de nervozitate al investitorilor care sunt îngrijoraţi de preţul petrolului, veniturile companiilor şi de sănătatea primelor două economii din lume: SUA şi China. Indicele global, al tuturor burselor, MSCI, arată o tendinţă descrescătoare de durată, aşa-numita „bear market” în jargonul bursier. Niciun sector industrial şi nicio piaţă din Europa Occidentală nu a fost ocolită de pierderi.
Valorile de refugiu sunt cele mai căutate
Aurul îşi continuă cursa ascendentă, câştigând 2% până la cotaţia maximă din ulimele opt luni. Uncia de aur, percepută ca valoare de refugiu în perioadele de volatilitate maximă a pieţelor bursiere, s-a apropiat de pragul psihologic de 1.200 dolari. Aceasta după ce săptămâna trecută, cotaţiile pentru aur şi argint câştigau 5%.
Investitorii caută să scape de acţiunile băncilor, îngrijoraţi de perpectiva unei perioade de stagnare a economiei globale şi scăderea fără limită a dobânzilor care vor eroda profiturile chiar şi celor mai mari instituţii financiare din lume.
Aversiunea investitorilor faţă de asumarea unor riscuri suplimentare din partea investitorilor a făcut ca obligaţiunile emise de Guvernul japonez să fie tranzacţionate pentru prima oară cu randamente negative, tocmai datorită cererii imense. Indicele Nikkei al bursei de la Tokio a pierdut marţi 5%.
Riscul sistemic al pieţei financiare europene, în ciuda eforturilor de politică monetară ale Băncii Centrale Europene, se răspândeşte periculos spre periferia UE.
Costurile de asigurare împotriva riscului de intrare în incapacitate de plată a economiilor care se confruntă cu un nivel ridicat al datoriilor suverane au crescut şi ele. Astfel, pentru Portugalia riscul suplimentar se traduce prin majorarea cu 120 de puncte procentuale a marjei bondurilor guvernamentale, în timp ce Spania şi Italia au adăugat cîte 35 respectiv 50 de puncte procentuale.
Francul elveţian s-a apreciat în raport cu restul valutelor, ca urmare a volatilităţii pieţelor financiare şi de capital europene. „Când riscul sistemic din zona euro creşte, francul elveţian este câştigător, fiind perceput ca o valoare de refugiu”, spune directorul unui fond de investiţii cu sediul la Londra, citat de Bloomberg.
„Cursul francului este corelat cu piaţa europeană a creditelor. Iar creşterea riscului sistemic din ultimele zile, se vede în dinamica plasamentelor în franci elveţieni”, a adăugat el. Marţi, francul eleveţia a câştigat 0,7% în raport cu euro, ajungând la 1,097 unităţi pentru un euro.