BNR va evalua cele mai importante 11 bănci din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Naţională a României (BNR) va efectua în acest an o evaluare cuprinzătoare a activelor şi un test de rezistenţă a celor mai importante 11 bănci din România.

La acest proces vor participa experţi europeni, în timp de Fondul Monetar Internaţional (FMI) va avea un rol de consiliere, a anunţat Comisia Europeană în raportul de ţară privind România.

Potrivit news.ro, ultimul test de rezistenţă - cunoscut şi sub denumirea de test de stres - realizat de către BNR şi adus la cunoştinţa publicului a avut loc în 2013. Atunci, Banca Naţională a testat rezistenţa băncilor importante din România în cazul unor situaţii dificile, precum deprecierea leului cu peste 20% in raport cu euro, scăderea economiei şi creşterea costurilor de finanţare.

Băncile care vor fi evaluate sunt considerate de către BNR ca având importanţă sistemică, având o cotă de piaţă cumulată de circa 76% în septembrie 2015. Banca Naţională speră să obţină informaţii importante legate de soliditatea băncilor româneşti.

"Se aşteaptă ca evaluarea cuprinzătoare să contribuie la consolidarea încrederii pieţei. Scopul evaluării este, de asemenea, să furnizeze autorităţii de supraveghere informaţii privind capacitatea sectorului bancar de a face faţă şocurilor unei eventuale deteriorări a mediului macroeconomic", se afirmă în documentul Comisiei Europene, citat de news.ro.

Ce vizează evaluarea

Un alt scop al exerciţiulu este stimularea creditării în România. "Acest exerciţiu urmăreşte să faciliteze eliminarea şi rezoluţia creditelor neperformante şi să creeze condiţii favorabile pentru o creştere a creditării în favoarea gospodăriilor. O abordare transparentă în ceea ce priveşte evaluarea activelor instituţiilor de credit va elimina potenţialele incertitudini referitoare la valoarea justă a activelor, accelerând astfel curăţarea bilanţurilor băncilor", precizează Comisia. 

Evaluarea activelor şi testul de rezistenţă vor fi efectuate cu sprijinul unor experţi independenţi, care se bucură de o bună reputaţie. Aceştia  vor fi selecţionaţi printr-un proces transparent şi competitiv, potrivit Comisiei.

"Evaluarea calităţii activelor, care va începe după finalizarea procesului de selecţie a părţilor terţe, se va baza pe metodologia Băncii Centrale Europene (BCE) pentru evaluarea cuprinzătoare realizată de BCE în 2014 privind cele mai mari bănci din zona euro. Testul de rezistenţă se va sprijini în mare parte pe metodologia comună elaborată de Autoritatea Bancară Europeană pentru testul de rezistenţă efectuat în 2016 la nivelul UE", se afirmă în raportul de ţară, citat de news.ro.

La evaluarea realizată în 2014 de către BCE, 25 de grupuri bancare europene nu au reuşit să treacă testele de rezistenţă, dintre care unele activau şi pe piaţa românească.

Testarea băncilor va fi supraveghetată de către un comitet director, din care vor face parte reprezentanţi ai BNR, în calitate de membri, precum şi ai Comisiei Europene şi ai Autorităţii Bancare Europene, în calitate de observatori. Experţii FMI vor avea un rol de consiliere, precizează Comisia Europeană.

Evaluarea se va încheia până în lunile octombrie-noiembrie 2016, iar rezultatele vor fi publicate, mai arată raportul de ţară publicat de executivul european, mai arată news.ro.

România are în prezent 36 de bănci, care aveau active totale de 377 de miliarde de lei (83,4 miliarde euro) la finalul anului trecut, potrivit datelor BNR. Rata creditelor neperformante a scăzut la finalul anului trecut la 13,6%, de la peste 20% în decembrie 2014. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite