BCR: Cererea internă va sprijini creşterea economiei în 2015

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiştii BCR anticipează o creştere uşoară a consumului sectorului privat în 2015 FOTO Adevărul
Analiştii BCR anticipează o creştere uşoară a consumului sectorului privat în 2015 FOTO Adevărul

Cererea internă ar putea contribui cu 2,9 puncte procentuale la avansul economiei în următorul an, creşterea consumului urmând a fi sprijinită de cheltuieli publice suplimentare, precum şi de o îmbunătăţire modestă în activitatea din sectorul privat, potrivit BCR.

Analiştii BCR au menţinut prognoza pentru creşterea PIB la 3,3% în 2015 şi la 3,5% în 2016, după un avans de 2,3% estimat pentru anul acesta, se arată într-o notă a băncii publicată luni, citată de Mediafax.

Investiţiile private sunt estimate să crească în 2015, după doi ani de scăderi consecutive, ca urmare a avansului creditării în lei pe fondul măsurilor de relaxare monetară luate de BNR.

BCR a redus proiecţia pentru rata inflaţiei din decembrie la 1,8%, de la o rată de 2,2% anticipată anterior, estimând că presiunile inflaţioniste vor rămâne scăzute până la finele anului.

Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,12%, iar inflaţia anuală a urcat la 1,54%, în condiţiile în care alimentele s-au scumpit cu 0,2% faţă de august, iar mărfurile nealimentare şi tarifele serviciilor cu 0,1% fiecare.

„Creşterea inflaţiei s-a datorat efectului de bază generat de reducerea TVA pentru produsele de panificaţie implementată în 2013. În afara efectului de bază, presiunile inflaţioniste s-au menţinut la un nivel scăzut, ceea ce ne-a determinat să reducem prognoza pentru finele anului, la 1,8%“, potrivit BCR.

BNR a redus în august prognoza de inflaţie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an şi de la 3,3% la 3% pentru 2015, şi a anunţat prognoze privind rata medie a inflaţiei de 1,4% în acest an şi 2,4% anul viitor.

Analiştii BCR anticipează o inflaţie medie anuală de 2,5%, respectiv 2,9% pentru următorii doi ani.

Deficitul bugetar este estimat să crească la 3% din PIB în 2015, de la 2,7% din PIB în acest an, iar datoria publică va urca de la 39,7% din PIB, la 40,3% din PIB. Guvernul şi-a fixat ca ţintă pentru acest an un deficit bugetar de cel mult 2,2% din PIB.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite