Banca Transilvania a crescut prognoza pentru creşterea economică a României din acest an, de la 4,1% la 4,6%. În 2016 este aşteptat un avans de 5,1%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Banca Transilvania estimează o creştere puternică a investiţiilor
Banca Transilvania estimează o creştere puternică a investiţiilor

Banca Transilvania a crescut estimarea privind creşterea economiei în acest an de la 4,1%, cât anticipa anterior, la 4,6%, fără ca scenariul privind evoluţia Produsului Intern Brut să ia în calcul prevederile noului Cod Fiscal.

„Am actualizat scenariul macroeconomic central pe 2015 prin încorporarea evoluţiilor macro-financiare din prima jumătate a anului. Pe de altă parte, deocamdată, am menţinut previziunile privind dinamica economiei reale în 2016-2017. Acest scenariu central nu ia în considerare prevederile din Noul Cod Fiscal, dat fiind că acesta nu a fost promulgat de preşedintele României“, se arată într-un raport al Băncii Transilvania.

Pentru 2015, Banca Transilvania prognozează că economia va creşte cu 5,1%, iar în 2017 cu 4,7%. Anul trecut, avansul economic s-a situat la 2,8%.

Un avans de 4,6% ar reprezenta cea mai accelerată rată de creştere pentru economia românească de la începerea crizei, în 2008.

Accelerarea creşterii economice în acest an este determinată, în principal, de dinamica investiţiilor productive, în creştere cu 5,8% an/an în 2015, după declinul din anii anteriori.

„Redinamizarea investiţiilor productive exprimă intrarea economiei într-un nou ciclu economic şi este susţinută de nivelul redus al costurilor de finanţare şi relansarea creditării în lei, precum şi de perspectivele mix-ului intern de politici economice“, se arată în raportul Băncii Transilvania.

De asemenea, analiştii băncii se aşteaptă la consolidarea momentului favorabil din sfera consumului privat, pe fondul creşterii venitului real disponibil al populaţiei, inclusiv prin reducerea TVA la alimente, al relansării creditării în lei şi al fiscalizării mai active a economiei informale.

Pe de altă parte, în acest an este aşteptată o creştere a exporturilor cu doar 5,6% an/an şi o majorare a importurilor cu 7,3% an/an.

Pe piaţa forţei de muncă, relansarea investiţiilor productive va fi contrabalansată de creşterea salariilor şi de rigiditatea companiilor în procesul de creare de locuri de muncă, anticipează Banca Transilvania. Astfel, rata medie anuală a şomajului va stagna la 6,8% în 2015 şi va scădea ulterior, la 6,4% în 2016, respectiv 5,9% în 2017.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite