Autorităţile revin asupra deciziei de taxare a producătorilor de gaze după preţul bursei de la Viena. Virgil Popescu: Vom regla acest lucru. Vine o iarnă grea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

În februarie 2018, ANRM a stabilit ca preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România să se calculeze în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de gaze de la Viena, ceea ce a bulversat piaţa gazelor timp de 3 ani.

Acum, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că se va reveni asupra acestei decizii, iar producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa din România.

"Avem o iarnă complicată ca urmare a turbulenţelor din pieţe. Sunt convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri. Există stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, cele de cărbune sunt în grafic, la fel şi rezervele de apă din lacuri", a declarat, miercuri, ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul conferinţei Focus Energetic.

Potrivit acestuia, producţia Romgaz a crescut cu 20%, dar OMV Petrom a raportat o scădere cu mult peste limita declinului natural.

Potrivit rezultatelor financiare, producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni.

"Din păcate, celălalt mare producător a avut o scădere şi rog să ia măsuri privind cauzele. Nu se poate să scadă atât de mult. Înţelegem că există un declin natural, dar scăderea trebuie să fie în limite, iar scăderea producţiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar dacă înţelegem că sunt distorsiuni în piaţă", a continuat Popescu.

El a arătat că nu i se pare normal ca producătorii români să plătească taxe în funcţie de preţul gazelor de la Viena şi va modifica acest lucru.

"Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei", a mai spus oficialul guvernamental. 

Cum s-a ajuns aici

În februarie 2018, ANRM a stabilit ca preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România să se calculeze în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hub-ul de gaze de la Viena, pe baza unei formule de calcul realizată împreună cu Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.

Două luni mai târziu, în aprilie 2018, fostul ministru al Energiei Răzvan Nicolescu, pe-atunci senior-expert în cadrul Deloitte, spunea că legarea plăţii redevenţelor de un preţ de referinţă raportat la bursa de gaze de la Viena reprezintă o greşeală.

„Preţul de referinţă trebuia actualizat şi iniţierea acestui proces a avut loc în 2014. Preţul trebuia actualizat, dar trebuia actualizat într-un fel în care să facă sens şi din punct de vedere juridic şi din punct de vedere economic şi, mai ales, din punct de vedere al funcţionării pieţei. În momentul în care legi plata redevenţelor de un preţ de referinţă de la Baumgarten (bursa de gaze din Austria, n.r.), faci o greşeală. De ce Baumgarten, şi nu alte platforme de tranzacţionare? N-avem interconectare cu Baumgarten, nu putem să vindem la Baumgarten”, a afirmat Nicolescu.

Piaţa gazelor a fost bulversată în ultimii trei ani

Piaţa a fost dată peste cap de OUG 114/2018, aprobată în decembrie 2018, care prevedea plafonarea la 68 de lei/MWh a gazelor de producţie internă timp de trei ani. Aceasta deşi piaţa fusese complet liberalizată încă din 2017.

Ulterior, actul normativ a fost modificat de OUG 19/2019, rămânând plafonate doar preţul gazelor româneşti pentru populaţie şi termocentrale, începând cu 1 mai 2019. Acest lucru a dus la scumpirea gazelor tranzacţionate pe bursă, destinate consumatorilor industriali.

Potrivit INS, gazele s-au scumpit în august cu 20,49%, faţă de decembrie 2020, şi cu 20,55%, faţă de august 2020

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite