ANSVSA interzice introducerea pe piaţă a unor produse lactate obţinute de la bovinele din Bulgaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele produse obţinute de la bovinele din Bulgaria, precum caşcaval din lapte nepasteurizat, brânză proaspătă, parmezan, anumite tipuri de iaurt, anumite tipuri de produse tradiţionale, sunt interzise în România din cauza infectării cu virusul DNCB, informează, Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Comisia Europeană a aprobat, în 14 iunie, potrivit sursei citate, Decizia privind aprobarea programului de vaccinare de urgenţă împotriva dermatozei nodulare a bovinelor pe întreg teritoriul Bulgariei, potrivit căreia zona de restricţie menţionată în Decizia 2016/645 de punere în aplicare a Comisiei Europene din 22 aprilie 2016 s-a extins la tot teritoriul Bulgariei, acesta fiind considerat în totalitate zonă de restricţie.

„În Codul Terestru OIE este stipulat faptul că o ţară este considerată infectată cu virusul dermatozei nodulare contagioase (DNCB) în urma confirmării unui focar în teritoriu, sau ca urmare a utilizării vaccinării împotriva virusului DNCB. Ţinând cont de cele menţionate anterior, (...) este interzisă introducerea pe piaţă, în afara zonei de restricţii (teritoriul Bulgariei) şi expedierea în alte state membre şi ţări terţe, a următoarelor produse obţinute de la bovine: colostru, lapte nepasteurizat şi produse lactate nepasteurizate“, precizează ANSVSA.

Conform articolului 7 din Decizie, prin derogare de la interdicţia menţionată la articolul 3, autoritatea competentă poate autoriza introducerea pe piaţă a laptelui destinat consumului uman, obţinut de la bovinele ţinute în ferme situate în zona de restricţii, dacă laptele a fost supus unui tratament.

Totodată, transporturile spre alte state membre trebuie să fie însoţite de un certificat oficial de sănătate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite