AEI: Românii vor plăti mai mult la gaze şi energie electrică în luna decembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contor energie electrica curent electricitate factura FOTO Shutterstock

Legea Plafonării preţurilor la gaz şi electricitate, trebuia să aducă costuri mai mici pentru consumatori începând cu luna noiembrie 2021, dar, cel puţin a 3 oară anul acesta, aşteptările privind costurile cu utilităţile le sunt înşelate, consideră Dumitru Chisăliţă, preşedintele AEI.

Potrivit acestuia, consumatorii trebuie să se aştepte la costuri mari cu utilităţile în luna decembrie 2021, atunci când consumnatorul trebuie să achite contravaloare a 2 luni de consum. 

În opinia sa, vinovaţi de această situaţie sunt instituţile de stat care nu au aplicat legea realizată de ei, respectiv nu au elaborat Normele de Aplicare a Legii Plafonării. Astfel, aceasta nu se poate aplica de către furnizori, respectiv consumatorii nu pot beneficia de un drept, votat la unison de toţi parlamentarii. 

„Să încercăm doar un exemplu pentru care nu se poate aplica legea în absenţa Normelor de aplicare. Măsurarea gazelor şi a energiei electrice se realizează de operatorul de distribuţie (altă entitate economică, decât furnizorul de gaz sau energie) prin metoda “pe firul apei”, respectiv se stabileşte o procedură astfel încât în fiecare zi din lună să se citească un anumit număr de contoare: considerând că un distribuitor are 1.500.000 de consumatori şi aceştia îşi propun să le citească într-o lună.

Asta înseamnă că se împarte numărul de clienţi la numărul de zile lucrătoare din lună şi rezultă numărul de contoare care se pot citi pe lună: 1.500.000 : 20 = 75.000 de contoare. Astfel, distribuitorul se organizează încât în prima zi lucrătoare din lună să se citească primele 75.000 de contoare, în a doua zi din lună următoarele 75.000 de contoare şi tot aşa. Astfel, furnizorul primeşte de la distribuitorul unde are consumatori, această măsurătoare privind cantitatea care trebuie să o factureze.

Să presupunem că un consummator X îi vine rândul să I se citească contorul pe data de 15 noiembrie, pentru perioada 15 octombrie – 15 noiembrie, care o transmite furnizorului. Furnizorul se uită în lege şi vede că trebuie să aplice un preţ (preţul din contract) pentru perioada 15 octombrie – 31 octombrie şi un alt preţ pentru 1 – 15 noiembrie, dar cum să împartă cantitatea pe care distribuitorul (singurul abilitat să o pună la dispoziţie) a dat-o pe întreaga perioadă 15 octombrie – 15 noiembrie.

Să presupunem că preţul din contract este de 420 lei/MWh (adică preţul care ar trebui să se aplice pentru 15-31 octombrie) şi preţul care conform legii plafonării este de 370 lei/MWh (adică preţul care ar trebui să se aplice pentru 1 – 15 noiembrie).

În lipsa acestor norme de aplicare a legii care să lamurească cum se procedează în aceasta situaţie, ar putea să apară interpretări diferite: furnizorul ar spune că în sfârşitul lunii octombrie temperaturile au fost scăzute şi majoritatea cantităţii furnizate s-a desfăşurat în această perioadă, fapt care ar aduce venituri mai mari furnizorului; consumatorul ar dori să achite cât mai puţin şi ar spune că în perioada 15 – 31 octombrie consumul a fost foarte mic deoarece în octombrie se consumă mai puţin decât în noiembrie. Astfel, pentru a se evita o interpretare părtinitoare este necesar ca legea prin normele ei să lamurească astfel de situaţii de aplicare a legii”, se arată în comunicatil Asociaţiei Energia Inteligentă.

Citeşte şi:

O parte din români vor plăti două facturi la energie electrică înainte de Crăciun. Explicaţiile ANRE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite