Şeful ANAF: Unii consultanţi fiscali ai mediului privat încearcă să reglementeze activitatea Fiscului prin diverse presiuni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gelu Diaconu, şeful ANAF, susţine că încasările din acest an vor fi cel puţin la nivelul din 2015, dacă acţiunile diverselor grupuri de interese nu vor câştiga în lupta purtată de Fisc contra evaziunii fiscale
Gelu Diaconu, şeful ANAF, susţine că încasările din acest an vor fi cel puţin la nivelul din 2015, dacă acţiunile diverselor grupuri de interese nu vor câştiga în lupta purtată de Fisc contra evaziunii fiscale

Unii consultanţi fiscali ai mediului privat încearcă să reglementeze, prin diverse presiuni, activitatea Fiscului, atacând măsurile care au dus la scăderea evaziunii fiscale, a declarat, pentru HotNews.ro, Gelu Diaconu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Gelu Diaconu susţine că încasările din acest an vor fi cel puţin la nivelul din 2015, „doar dacă presiunile şi actiunile diverselor grupuri de interese private nu vor avea câştig de cauză în cadrul luptei purtate în prezent pentru slăbirea capacitaţii adminstrative a ANAF“. 

„Dacă mă întrebaţă însă de previziunile legate de 2016, pot să vă spun că vom avea aceleaşi rezultate doar dacă presiunile şi actiunile diverselor grupuri de interese private, adunate în coaliţii sau plantate prin diverse funcţii publice, nu vor avea câştig de cauză în cadrul luptei purtate în prezent pentru slăbirea capacităţii adminstrative a ANAF“, a declarat Diaconu, pentru HotNews.ro.

Veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 33,1% din PIB în 2015, consemnând o creştere cu un punct procentual ca pondere în Produsul Intern Brut.

S-au înregistrat creşteri la încasările din impozit pe profit (13%), impozitul pe venit (12,4%), TVA (12,3%), venituri nefiscale (12%) şi accize (8%). „Încasările din contribuţii de asigurări sociale au o uşoară creştere faţă de anul anterior, deşi au fost influenţate de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi de creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii“, se arată într-un comunicat al Finanţelor.

Administraţiile locale au înregistrat creşteri la taxa pe utilizarea bunurilor cu 4,8%, venituri nefiscale cu 4,1% şi la impozite şi taxe pe proprietate cu 1,5%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite