Economisirea în dolari ar putea da randamentele cele mai mari în 2015, estimează brokerii de la Tradeville

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii ar trebui să-şi regândească poziţionarea faţă de depozitele în euro, în contextul în care toate semnalele arată că dolarul va fi moneda atractivă în raport cu moneda europeană în 2015 şi s-ar putea aprecia faţă de aceasta până la atingerea unui raport paritar de 1 la 1, reiese dintr-o analiză a companiei de brokeraj Tradeville.

Pe de altă parte, deciziile recente de politică monetară par să fie determinante şi pe pieţele de acţiuni, generând un nou val de optimism pentru investitorii de pe aceste pieţe.

Atenţie la dobânda-cheie americană!

Ultimele luni de ascensiune a dolarului (dacă în iulie, un euro cumpăra 1,40 dolari, acum moneda europeană mai valorează doar aproximativ 1,25 dolari) au marcat, cel mai probabil, doar debutul celui de-al treilea val semnificativ de apreciere a monedei americane din istorie, după cel de la începutul anilor '80 şi cel de la finalul anilor '90.
Din punct de vedere economic, cel puţin în termeni relativi, SUA va continua să strălucească
“, arată brokerii de la Tradeville.

Potrivit acestora, filierele structurale de creştere economică vor funcţiona tot mai bine şi este foarte probabil că Rezerva Federală va livra în cursul anului viitor prima creştere a dobânzii-cheie după 2006, în contextul în care celelalte ţări vor continua politicile de relaxare monetară.

Din aceste motive, aprecierea dolarului american ar trebui să fie generalizată, avansul urmând să fie resimţit în particular împotriva euro, yenului japonez şi a unei serii largi de valute din Asia de Sud-Est.

Plasamentele bancare în dolari americani ar trebui, de asemenea, favorizate nu doar în detrimentul celor în euro, dar şi al celor în alte valute.

Mesaje favorabile pentru dolar şi de la alte bănci centrale

În doar câteva săptămâni, trei dintre cele mai importante bănci centrale din lume au transmis mesaje surprinzător de favorabile pentru dolar.

Astfel, preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a semnalizat explicit că instituţia pe care o conduce este pregătită să cumpere bonduri guvernamentale ca parte a relaxării cantitative din zona euro.

Pe 31 octombrie, Banca Japoniei a deschis un nou capitol de relaxare monetară cantitativă, anunţând că va majora volumul de yeni tipăriţi.

Mai mult, guvernatorul instituţiei, Haruhiko Kuroda, a declarat că orice măsuri monetare stimulative suplimentare nu vor avea limite.

Iar China a tăiat recent dobânzile de politică monetară, pentru prima dată după vara anului 2012, şi este în întregime credibil ca mişcarea să nu fie un eveniment izolat, ci debutul unui ciclu de relaxare monetară.

Banca centrală americană a adoptat un ton mai prudent în legătură cu intenţia normalizării condiţiilor monetare în SUA, dar rămâne probabilă o majorare a dobânzii-cheie în 2015, estimează compania de brokeraj.

Mişcări interesante pe pieţele de acţiuni

Deciziile de politică monetară par să fie resortul atât pe pieţele valutare, cât şi pe pieţele de acţiuni.

Dacă viitorul apropiat rimează cu istoria ultimilor ani, atunci pentru investitorii pe bursele de acţiuni nu contează în mod determinant condiţiile economice curente sau perspectivele, ci direcţia politicii monetare.

Australia şi Japonia sunt exemple relevante în acest sens - în ambele cazuri, economiile au devenit mediocre în ultimii doi ani, dar bursele lor de acţiuni au început să se aprecieze în momentul în care băncile centrale au anunţat abordări monetare tot mai relaxate.

Recent, percepţia generală era că bursele de acţiuni vor parcurge turbulenţe serioase în condiţiile în care, în SUA, Rezerva Federală se pregăteşte să crească dobânzile în 2015, dar temerile s-au volatilizat rapid după ce, în octombrie, Fed s-a dovedit mai prudentă în legătură cu intenţia de iniţiere a unui ciclu de normalizare economică în SUA. În consecinţă, bursa americană a avansat rapid la noi maxime record.

Dar bursele din Japonia, zona euro şi China devin, teoretic, chiar mai atractive, devreme ce băncile centrale corespondente tocmai ne-au surprins cu mesaje favorabile unor relaxări monetare, conchid brokerii.

Tradeville este lider de piaţă în online trading, fiind prima companie din România care a dezvoltat o platformă de tranzacţionare online, ceea ce a consacrat-o ca fiind singurul intermediar care, în ultimii zece ani, s-a menţinut în top zece al intermediarilor de retail de la Bursa de Valori Bucureşti şi pe primele două poziţii în rândul caselor de brokeraj după cifra de afaceri.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite