Cîţu: Contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost zero, anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vicepreşedintele comisiei de buget-finanţe a Senatului, liberalul Florin Cîţu, afirmă că investiţiile nu îşi revin, iar anul trecut contribuţia acestora la creşterea economică a fost zero.

„Datele pe 2016 arată că este nevoie să facem ceva pentru a stimula investiţiile, în special ale sectorului privat, în economie. În 2016, contribuţia investiţiilor la creşterea economică a fost ZERO. Mai mult, şi asta se vede şi pe grafic, creşterea reală a investiţiilor în 2016 a fost ZERO”, a scris Florin Cîţu pe Facebook.

Senatorul PNL susţine, de asemenea, că situaţia se va repeta şi în 2017, ca urmare a creşterii salariilor din sectorul bugetar „fără o reformă a administraţiei publice”, a creşterii salariului minim „fără niciun fel de relaţie cu productivitatea”, a promisiunilor de creşteri de pensii „fără o reformă a modului în care se administrează acestea”. Aceste măsuri „ne garantează că în 2017 contribuţia investiţiilor la creşterea economică o să fie cel mult ZERO (scenariu optimist)”, adaugă Cîţu.

El precizează că ce se întâmplă cu investiţiile reprezintă „reacţia automată a sectorului privat la creşterea cheltuielilor publice şi mai ales cele cu caracter permanent (salarii)”. Potrivit lui Cîţu, sectorul privat ştie că „mai devreme sau mai târziu plăteşte prin taxe mai mari aceste cheltuieli şi nu doreşte să mai investească”.

Cîţu susţine că, pentru a face sectorul privat să investească, trebuie să reaşezăm Codul Fiscal în aşa fel încât să ofere motivaţiile clare sectorului privat pentru a investi.

image

PIB, Consum, Investiţii valoare reală pe baza datelor INS FOTO Facebook/Florin Cîţu 

Senatorul PNL a depus, în urmă cu două săptămâni, o propunere legislativă pentru diminuarea poverii fiscale pe piaţa muncii. Proiectul, ce vizează modificarea Codului Fiscal, prevede scăderea cu şapte puncte procentuale a cotelor pentru contribuţiile sociale de la 1 octombrie 2017, precum şi reducerea cotei de impozitare a venitului, dar şi a profitului de la 16% la 10%.

El susţine că obiectivul principal al legii este de a permite sectorului privat să decidă asupra unei părţi mai mari din ceea ce produce. „Efectul principal este că atât angajatorii cât şi angajatii rămân cu mai mulţi bani în buzunar pe care pot să-i investească, economisească sau consume”, a precizat el, spunând că legea poate să fie văzută ca un stimul în economie, iar pe termen lung reaşază motivaţiile de investire şi economisire atât pentru sectorul privat cât şi pentru sectorul public.

„Reducerea contribuţiilor de asigurări sociale este o urgenţă pentru mediul de afaceri din România, mai ales în condiţiile în care se preconizează creşteri ale salariului minim şi în anii următori cu aproximativ 20% şi ale cheltuielilor publice în medie cu 15% pe an. Amânarea implementării acestora ar descuraja şi mai mult investiţiile în mediul privat, ar frâna bunul mers al economiei şi chiar ar ţine la distanţă potenţialii mari investitori care sunt întotdeauna atraşi de un mediu fiscal avantajos şi predictibil”, arăta Cîţu în expunerea de motive.

Anul trecut, investiţiile nete realizate în economia naţională au scăzut cu 3,3% comparativ cu 2015, la 70,3 miliarde lei, după o scădere accentuată de 14,9% în ultimul trimestru, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la începutul acestei luni.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite