Întârzierea legii offshore are consecinţe: Încă o companie amână pentru anul viitor decizia de investiţie în Marea Neagră
0După OMV, o a doua companie anunţă că amână pentru anul viitor luarea unei decizii privind investiţia în exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră.
Black Sea Oil & Gas (BSOG) a declarat că nu va putea lua o decizie în ceea ce priveşte în ceea ce priveşte proiectul Midia Gas Development (descoperirile Ana şi Doina) în cursul acestui an, ca urmare a adoptării legii offshore, ce impune un regim fiscal necompetitiv, scrie profit.ro.
Compania susţine că, în legea offshore, „propunerile de taxare contravin asigurărilor şi dispoziţiilor legale oferite de statul român la momentul intrării investitorilor în concesiune, sunt foarte împovărătoare şi probabil vor face România necompetitivă în comparaţie cu alte jurisdicţii offshore”.
În luna august, reprezentanţii companiei spuneau că intenţionează să adopte decizia finală de investiţie în ultimul trimestru al acestui an, dar condiţionau acest lucru de rezolvarea de către autorităţi, în timp util, a „reglementării corespunzătoare a procedurilor de autorizare a proiectelor, a structurării şi funcţionarii pieţei gazelor naturale şi a regimului fiscal stabil aplicabil”.
Parlamentul a adoptat miercuri legea offshore.
Miercuri seară, compania austriacă OMV a anunţat că a amânat pentru anul viitor decizia privind investiţia în proiectul de extracţie a gazelor naturale din Marea Neagră, explicând că Guvernul român a amânat prea mult adoptarea legii offshore, potrivit Reuters.
„Nu putem lua o decizie privind investiţia în acest trimestru, aşa cum planificasem”, a spus Rainer Seele, directorul executiv al companiei, adăugând că OMV trebuie să evalueze întâi condiţiile legale stabilite de Parlament pentru investiţia cifrată la „miliarde de euro”. Aşadar, compania va lua o decizie anul viitor.Parlamentul român a adoptat miercuri legea offshore care creează cadrul legal pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră, dar Seele a spus că votul a venit prea târziu.
Conform proiectului de lege, care trebuie să fie adoptat şi de către preşedintele Klaus Iohannis, deţinătorii acordurilor petroliere curente cu România vor beneficia de nivelul actual al redevenţelor, impozitelor şi pragurilor brute de producţie.
De asemenea, este prevăzut că companiile implicate în operaţiunile de producţie din perimetrele offshore ale României ar trebui să vândă cel puţin 50% din producţia anuală de gaze naturale în ţară.