UE şi China au găsit o soluţie pentru disputa importurilor de panouri solare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană (CE) a declarat că a ajuns la „o soluţie amiabilă” cu Beijingul, cu privire la disputa importurilor de panouri solare fabricate în China.

Ambele părţi care au luat parte la negocieri au căzut de acord asupra unui preţ minim aplicat panourilor chinezeşti, potrivit lui Karel De Gucht, comisarul Uniunii Europene pentru Comerţ, citat de BBC.

Disputa internaţională a izbucnit după ce executivul Uniunii Europene a impus taxe antidumping provizorii asupra importurilor din China. Comisia a sancţionat astfel producătorii chinezi care de multe ori vând sub costurile de producţie.

În momentul de faţă, companiile chineze controlează 80% din piaţa europeană a panourilor solare, realizând exporturi de 21 de miliarde de euro în 2011. Producţia de panouri solare a Chinei este cu 50% mai mare decât cererea la nivel mondial pentru aceste bunuri, Beijingul anticipând o extindere masivă a acestei tehnologii în următorii ani, în contextul epuizării resurselor convenţionale de energie.

În 2012, Statele Unite ale Americii au aplicat o taxă similară pentru panourile solare importate din China din aceleaşi motive. Piaţa europeană de energie solară este cea mai mare din lume şi este dominată de companii chineze precum Yingli Green Energy, Suntech Power, Trina Solar şi Canadian Solar.

„După săptămâni de negocieri intensive, pot anunţa că sunt mulţumit de oferta de preţ propusă pentru exporturile de panouri solare ale Chinei. Aceasta este soluţia amiabilă pe care au căutat-o atât UE, cât şi China”, a declarat De Grucht. Oficialul european a adăugat că noul acord „va realiza un nou echilibru al pieţei, la preţuri sustenabile”.

La începutul lunii iunie, CE a decis să impună taxe antidumping de până la 67,9% pentru panourile solare importate din China, în încercarea de a revitaliza industria de profil din Europa. Iniţiativa a fost cea mai dură măsură antidumping luată de legislativul UE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite