Sfârşitul unei ere: criza i-a „potolit” pe bancheri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cenuşa crizei financiare mondiale renaşte o nouă generaţie de lideri puşi în fruntea celor mai mari grupuri bancare, cu o nouă strategie de conducere. În prezent, se ridică un nou val de executivi calculaţi, precauţi şi plictisitori.

Marile grupuri bancare, zdruncinate de scandaluri prelungite de-a lungul anilor, conduse adesea de directori executivi impulsivi şi curajoşi, renunţă la vechile obiceiuri şi adoptă mai degrabă politici plictisitoare, dar bine-cunoscute. Scopul lor este de a evita alte controverse care să deterioreze şi mai mult bunul mers al afacerilor, potrivit „The Wall Street Journal”.

Această nouă stategia a fost deja pusă în practică de grupuri bancare precum Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, iar mai recent şi de Royal Bank of Scotland. Toate patru au renunţat la modelul executivilor care păreau vanitoşi şi dornici să intre în conflict cu autorităţile de reglementare.

„Modestia şi conştiinţa de sine extrem de ascuţită sunt calităţile căutate astăzi”, a spus Jamie Maxwell-Grant, consultant al companiei de recrutare Korn/Ferry Internaţional. „În urmă cu cinci ani, acestea nu erau foarte căutate.”

Bancherii de investiţii cu mâna de fier, aşa cum erau Hester pentru RBS, Bob Diamnond pentru Barclays şi Vikram Pandit de la Citi Group au dispărut. În locul lor au apărut lideri ale căror obiective sunt reabilitaea imaginii băncilor şi stabilirea unei relaţii paşnice cu organele de reglementare.

Sistemul bancar de astăzi corectează schimbările petrecute în perioada Americii corporatiste, când executivii carismatici i-au îndepărtat pe cei conservatori, atent calculaţi şi întotdeauna bine planificaţi.

Presiunea politică acţioenază asemena unui catalizator pentru schi,barea culturală. „Activitatea bancară ar trebui să fie plictisitoare”, este de părere senatorul american Elizabeth Warren, care a susţine reîntoarcerea la legile din vremea Marii Depresiuni din anii `30.

Fostul executiv al RBS Stephen Hester, care a fost bancher de investiţii şi la Credit Suisse, era bine-cunoscut pentru proprietatea sa de aproape 150 de hectare din regiunea engleză Oxfordshire şi pentru înclinaţia lui de a purta ţinuta regală de vânătoare. Poate că nu este surprinzător, însă Hester a fost implicat în mai multe controverse legate de bonusurile sale. „Dacă îi întrebaţi pe mama şi pe tatăl meu despre salariul meu, v-ar spune că a fost prea mare”, a răspuns în 2010 fostul bancher atunci când a fost  întrebat despre câştigurile sale.

Însă la începutul acestui an, Hester a fost nevoit să renunţe la postul lui din cauza presiunii venite din partea politicienilor britanici, care erau nemulţumiţi de evoluţia slabă a băncii. Atunci când McErwan a fost numit noul CEO la începutul acestei luni, una dintre primele lui decizii a fost să îngheţe orice bonusuri până în 2015.

Noua conducere de la cârma RBS i-a determinat pe unii analişti să remarce o asemănare puternică între McErwan şi Antony Jenkins, noul director executiv al Barclays, bancher cu experienţă care a primit postul în urmă cu un an. 

În 2010, un politician britanic l-a caracterizat pe Bob Diamnond, fost executiv al Barklays, că are un comportament „inacceptabil pentru domeniul bancar”, din cauza bonusurilor consistente pe care le încasa şi a neîncrederii pe care o inspira organelor de reglementare. L a fost îndepărtat vara trecută după mai multe scandaluri, printre care se numără şi încercarea de a manipula ratele dobânzilor de referinţă.

Pe de altă parte, britaicul Jenkins este considerat prea calculat. Recent, un palamentar l-a criticat pentru că foloseşte prea des în discursurile expresii specifice managementului şi consultanţei. Iar în holul sediului Barklay au fost ataşate recent panouri cu mesaje precum „Integritate”, „Responsabilitate” şi  „Respect”.

Însă deşi unii executivi par mai degrabă plictisitor de previzibili, asta nu înseamnă că sunt la fel şi în spatele uşilor închise. Această nouă generaţie de lideri va trebui să găsească soluţii pentru a-şi motiva angajaţii, mai prost plătiţi acum. 

„Vom vedea indivizi care sunt mult mai calculaţi şi precauţi în declaraţii. Nu cred că asta înseamnă că nu vor avea un oarecare farmec personal”, a declarat Mary Caroline Tillman, şeful serviciilor financiare ale firmei de consultanţă Egon Zehnder.

CITEŞTE MAI MULT

Băncile europene au luat banii americanilor

Rezerva Federală, banca centrală a SUA, a acordat sute de miliarde de dolari giganţilor bancari europeni precum UBS, Barclays, Deutsche Bank şi RBS. Banca centrală a SUA a fost obligată să prezinte documentele privind împrumuturile de urgenţă acordate în perioada 2007-2009. Dezvăluirile i-au indignat pe americani.

INFOGRAFII America, tărâmul tuturor imposibilităţilor. De ce mediul din SUA devine tot mai ostil antreprenorilor

A-ţi deschide o afacere în Statele Unite ale Americii este tot mai greu, iar succesul nu mai are nimic de-a face cu munca şi cu perseverenţa. Acum, problemele sistemice aruncă orice antreprenor undeva între mila băncilor, lăcomia statului şi noroc chior. Dacă statele sărace îşi impulsionează economiile prin consolidarea instituţiilor publice, ce se întâmplă cu o economie dezvoltată atunci când instituţiile sale degenerează?

INFOGRAFII Patru ani de la colapsul care a îngenuncheat economia mondială

Astăzi, cum cobori din lift la etajul 40 al clădirii Time-Life din Centrul Rockefeller, logoul Lehman Brothers străluceşte în continuare la fel, de parcă nu ar fi distrus cândva lumea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite