De la „Războiul rozelor“ la „Războiul balcoanelor“. Marea Britanice, cuprinsă febra Brexitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vecinii Tony şi Frank încearcă să convingă trecătorii cu argumente pro şi contra Brexitului   FOTO: Reuters
Vecinii Tony şi Frank încearcă să convingă trecătorii cu argumente pro şi contra Brexitului   FOTO: Reuters

Intensitatea discuţiilor privind beneficiile şi riscurile ieşirii Marii Britanii este atât de mare încât a dus la o adevărată „bătălie a balcoanelor“ între locuitorii din nordul Londrei, scrie Reuters. Aceştia se duelează în argumente pro şi contra Brexitului prin afişarea de bannere şi pancarte ironic-amuzante.

Neimpresionat de un banner mare expus de vecinul de palier, Frank Chalmers, un locuitor de 61 de ani al capitalei britanice şi-a expus propria viziune. După ce vecinul a scris pe banner „Votaţi Ieşirea“, Chalmers a completat „…dacă vreţi ca drepturile muncitorilor să fie tăiate“.

Povestea a ieşit la iveală după ce fiul lui Chalmers, Malcom a postat imaginea celor două balcoane pe Twitter. „Vecinii părinţilor mei au pus un semn mare cu «Votaţi ieşirea». Se pare că răspunsul tatălui meu a fost să devină creativ. #Rămâneţi“, a scris Malcolm Chalmers în postarea de pe reţeaua socială.

El a povestit în ziarul britanic „London Evening Standard“ că tatăl său i-a oferit vecinului o sticlă de vin ca să îngroape securea războiului.

Referendumul pentru ieşirea din Uniunea Europeană a Marii Britanii va avea loc pe 23 iunie. În acest moment, scorul este atât de strâns încât sondajele dau rând pe rând drept câştigătoare când o tabără, când alta.

Discuţii europene pentru un răspuns coordonat

Mai mulţi oficiali şi diplomaţi din Uniunea Europeană au lansat săptămâna aceasta o rundă de discuţii confidenţiale pentru a pregăti un răspuns coordonat la un posibil rezultat negativ la referendumul privind rămânerea Marii Britanii în UE, au declarat miercuri surse europene pentru Reuters.

Liderii europeni au amânat Consiliul de Vară UE, care ar fi trebuit să aibă loc pe 23 şi 24 iunie până pe 28 şi 29 iunie, pentru a avea la dispoziţie patru zile în care să analizeze rezultatele votului britanic.

Dacă britanicii vor vota pentru ieşirea din Uniune, autorităţile vor ca Banca Centrală Europeană, dar şi Banca Angliei să fie pregătite pentru a răspunde volatilităţii crescute a pieţelor. De altfel, lira sterlină s-a prăbuşit de fiecare dată când sondajele de opinie au anticipat un Brexit şi a câştigat teren atunci când majoritatea alegătorilor intervievaţi au declarat că vor vota pentru rămânerea în blocul comunitar.

În cazul unui rezultat negativ la referendum, comisarii europeni din cele 28 de state membre, inclusiv din Marea Britanie, se vor întâlni probabil de urgenţă duminică, pe 27 iunie, au precizat oficiali UE.

Premierul David Cameron a anunţat că, în cazul unui vot pentru ieşirea din UE, va declanşa „imediat“ un proces prevăzut prin Articolul 50 din Tratatul UE pentru lansarea negocierilor de retragere a Marii Britanii din blocul comunitar. Tratatul prevede o perioadă de doi ani de discuţii, după care Londra va ieşi automat din cadrul Uniunii, în cazul în care nu există o decizie în unanimitate a statelor membre pentru prelungirea negocierilor.

„Şoc“ mondial în cazul unui Brexit

Marile puteri economice ale lumii din cadrul G7 au avertizat recent că un Brexit nu va însemna doar un „şoc“ pentru britanici, ci şi pentru întreaga economie mondială, deja slăbită de problemele Chinei şi de criza petrolului.

Lira sterlină a crescut pentru a treia zi consecutiv, apropiindu-se de maximul ultimelor trei săptămâni în raport cu dolarul, după ce un sondaj arată că aproape 65% dintre britanici cred că Regatul Unit va rămâne în Uniunea Europeană după referendumul din 23 iunie, scrie Bloomberg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite