Preţul petrolului american a urcat la cel mai înalt nivel din ultimele 19 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producţia OPEC a crescut la un nou maxim în septembrie

Reducerea cotelor de producţie a petrolului din partea membrilor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a generat o creştere puternică a preţului acestuia. Pe piaţa americană, ţiţeiul a înregistrat cel mai ridicat preţ din ultimele 19 luni. Blocada OPEC a determinat China să îşi schimbe rutele de import al ţiţeiului şi a impulsionat exploatatorii neconvenţionali de petrol, potrivit Reuters şi Bloomberg.

Începând cu luna noiembrie, OPEC şi alţi 11 non-membri între care se numără şi Rusia, a susţinut un demers de reducere a cotelor de producţie petrolieră cu aproximativ 90%. Strategia de reducere a ofertei petrolului de pe piaţă pentru ridicarea preţurilor începe să dea semne de reuşită. La bursa de mărfuri de la New York, cotaţia petrolului West Texas Intermediate (WTI) a închis marţi în creştere de 1%, la nivelul de 54,33 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din 2015. Petrolul Brent (BNO), de referinţă la Londra, a urcat cu 0,4% la 56,91 dolari barilul.

Schimbări în comerţul global cu petrol

Impactul pe care l-a avut blocada OPEC asupra preţurilor regionale ale petrolului au determinat China, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din lume, să îşi schimbe rutele de import al ţiţeiului. Atitudinea comercială radicală adoptată de ţările arabe face mai profitabilă livrarea pe piaţa asiatică a petrolului de provenienţă rusească, americană, canadiană şi chiar din bazinul atlantic.

Companiile petroliere din Statele Unite se profilează într-o poziţie câştigătoare în urma aceastei escaladări rapide a preţului ţiţeiului. Schimbările abrupte de preţ vor face profitabilă exploatarea surselor neconvenţionale precum petrolul de şist, explică Simon Fasdal de la Saxo Bank. Astfel, Statele Unite vor putea folosi metode de exploatare petrolieră care sunt de obicei mai scumpe decât metodele clasice, devenind egale competitlorilor lor din Orientul Mijlociu.

Ascensiune şi volatilitate a preţurilor

Goldman Sachs Group prezice că, prin reducerea drastică a cotelor de producţie, OPEC va aduce piaţa petrolului în deficit până la jumătatea acestui an. Astfel de veşti sunt încurajatoare pentru investitorii de pe pieţele financiare care se pot orienta către contracte de tip future prin care să speculeze creşterea preţului. La o analiză tehnică, se poate vedea că depăşirea pragurilor superioare, împreună cu semnele consolidării preţului petrolului deasupra plafonului de anul trecut, indică o acumulare a energiilor pieţei pentru o ascensiune viitoare, explică analistul tehnic al Forex.com, Fawad Razaqzada.

“Cu toţii se bucură de preţurile mari, iar respectarea (cotelor – n.r.) tinde să fie bună în primele faze. Însă, pe măsură ce preţul continuă să crească, gradul de respectare va scădea”, explică economistul specializat în energie, Gary Ross, de la compania de consultanţă Pira Energy. Potrivit lui, OPEC va căuta să urce preţul petrolului până la nivelul de 60 dolari barilul, dincolo de care ar fi încurajaţi producătorii rivali.

Momentan, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa americană, îşi consolidează poziţia pe un nou plafon superior. Însă, trebuie remarcat că reducerea drastică de aproape 90% a producţiei de petrol din partea OPEC şi a partenerilor săi nu este încă reflectată într-o creştere la fel de abruptă a preţurilor. Un motiv pentru acest fenomen ar fi prezenţa stocurilor mai vechi de petrol pe piaţă. Odată ce acestea vor fi epuizate, preţurile vor urca. Totuşi, pericolul situaţiei actuale este cel de generare a unei bule speculative. Analistul de investiţii Jonathan Chan de la Philip Futures din Singapore, avertizează acestei primejdii. El avertizează: „Dacă va veni momentul în care aceste poziţii speculative se vor domoli, preţul petrolului va suferi o corecţie semnificativă.”

image

West Texas Intermediate (WTI) / cote de producţie OPEC; FOTO: Bloomberg

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite