Iranul vrea să construiască mini-reactoare nucleare împreună cu Ungaria

Iranul vrea să construiască mini-reactoare nucleare împreună cu Ungaria

Sancţiunile internaţionale asupra Iranului au fost ridicate recent, astfel că ţara începe să îşi refacă relaţiile internaţionale  FOTO: Guliver / Getty Images

Iranul a propus Ungariei proiectarea şi realizarea unui tip de reactor mic, care să fie comercializat apoi în Asia şi Africa şi care să fie construit în Republica Islamică, potrivit oficialilor d ela Teheran.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mai întâi, Iranul vrea să dezvolte un reactor experimental de 25 MW, după care produsul final să fie de 100 MW, nivel care ar fi de folos în Asia sau Africa, unde costurile trebuie să fie mici, ca şi necesarul de apă de răcire.
 
Iranul are în acest moment un reactor mare la centrala nucleară de la Bushehr, construit împreună cu Rusia şi va realiza alte două unităţi acolo tot cu Rosatom, gigantul rus de stat din domeniu.
 
Însă după ce va termina construcţia unităţilor în cauză, Iranul se va concentra pe reactoare de mici dimensiuni.
 
Sancţiunile internaţionale asupra Iranului au fost ridicate recent, astfel că statul începe să îşi refacă relaţiile internaţionale.
 
Ungaria are, la rândul său, o centrală nucleară la Paks, realizată cu tehnologie sovietică, iar acum construieşte tot la Paks reactoare împreună cu Rusia.
citeste totul despre: