Iranul şi Rusia demarează construcţia a două noi centrale nucleare la Bushehr. Prietenia dintre Moscova şi Teheran devine tot mai strânsă - INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iranul şi Rusia au convenit să înceapă să construiască luna aceasta, pe 10 septembrie, încă două centrale nucleare în oraşul iranian Bushehr, în sudul ţării, scrie presa iraniană, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty.

„Operaţiuni în vederea construirii a două noi centrale nucleare la Bushehr vor începe pe 10 septembrie şi vor dura zece ani, până la finalizarea unităţilor“ de producţie de energie electrică, a declarat joi Ali Akbar Salehi, directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA), citat de Irna şi Press TV, arată News.ro.

Valoarea proiectului de construcţie a celor două centrale nucleare este estimată la 10 miliarde de dolari. Când vor fi finalizate, cele două centrale vor permite economisirea a 22 de milioane de barili de ţiţei pe an, potrivit lui Salehi.

Centrala actuală de la Bushehr are o putere de 1.000 de megawaţi şi a fost inaugurată în 2010, după 35 de ani de lucrări şi disensiuni politice, tehnice şi financiare, Rusia reluând în 1995 proiectul abandonat de Germania după revoluţia islamică din 1979 şi după războiul dintre Iran şi Irak (1980-1988).

Deşi a fost inaugurată în 2010, centrala construită de Rusia şi administrată în comun de către echipe mixte de ingineri şi tehnicieni iranieni şi ruşi a devenit complet funcţională abia în 2013.

Moscova şi Teheranul au semnat în noiembrie 2014 un „contract de cooperare“ în vederea construirii a două reactoare noi în aceeaşi instalaţie, şi a altor nouă reactoare în întreaga ţară. Potrivit acestui acord, centrala de la Bushehr ar putea să fie extinsă să aibă în total cinci reactoare. În 2014, la semnarea acordului, Teheranul anunţa că doreşte să construiască 20 de centrale nucleare cu o capacitate de câte 1.000 de megawaţi, dintre care patru la Bushehr.

image

La începutul acestui an, oficiali din Iran şi Rusia au semnat contracte în valoare de aproximativ 40 de miliarde de dolari. Acestea vizează construirea unor centrale nucleare, căi ferate, dar şi alte proiecte. Teheranul este interesat să obţină de la Moscova împrumuturi în vederea finanţării unor proiecte în domeniul căilor ferate şi energiei nucleare.

Aproape tot ceea ce înseamnă schimbare în Orientul Mijlociu are acum amprenta Iranului, semn că puterea geopolitică a acestei ţări izolate de lumea occidentală creşte de la o zi la alta. Iranul are a doua cea mai numeroasă populaţie din Orientul Mijlociu, deţine 9% din rezervele dovedite de petrol ale lunii şi 18% din cele de gaze naturale. Subsolul abundă cu minerale de importanţă strategică.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite