Gazprom urmează să încheie cu Beijingul un contract de livrare a gazelor naturale pe o perioadă de 30 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania rusă Gazprom a anunţat recent că este foarte aproape să semneze un contract de livrare a gazelor naturale cu China, pe o perioadă de 30 de ani. Înţelegerea ar urma să fie convenită cu ocazia unei vizite a preşedintelui rus în Beijing, programată pentru săptămâna viitoare, informează Reuters.

Rusia şi China negociază de mai mult timp furnizarea a circa 38 de miliarde de metri cubi de gaz pe an către Beijing, însă de fiecare dată semnarea contractului a fost amânată din cauza dezacordurilor legate de preţ.

Odată cu tensiunile tot mai mari pe care le are cu Occidentul, din cauza Ucrainei, Rusia încearcă în ultima perioadă să găsească pieţe alternative pentru a-şi vinde resursele de petrol şi gaze naturale, notează agenţia Reuters.

Asigurări cu privire la semnarea contractului cu Beijingul au fost oferite recent şi de către ministrul adjunct rus al Energiei, Anatoly Yanovsky, care a declarat că acordul este finalizat în proporţie de 98 la sută.

„Sperăm că negocierile vor fi realizate conform programului. Mai avem nevoie doar de semnăturile părţilor”, a precizat Anatoly Yanovsky.

De asemenea, şeful Gazprom, Alexei Miller, a declarat că discuţiile cu partea chineză se află în ultima etapă.

„Există în prezent negocieri cu privire la preţul de bază al gazului natural livrat către partea chineză”, a precizat Alexei Miller.

Săptămâna trecută, compania de stat chineză Petroleum Corp (CNPC) a confirmat şi ea că este pe cale să semneze un contract cu Gazprom, în timpul vizitei preşedintelui rus la Beijing. Totodată, partea chineză a menţionat că există şi la ora actuală câteva diferenţe în ceea ce priveşte tariful.

Aproximativ 80 la sută din veniturile companiei ruse Gazprom provin din vânzările de gaze în Europa. Analiştii economici susţin că dacă Rusia nu va reuşi să semneze un contract cu China, cel mai mare consumator de energie din lume, Gazpromul ar deveni dependent de ţările europene.

Pe de altă parte, China este cel mai mare partener comercial al Rusiei, în afara de Uniunea Europenă. Moscova şi Beijingul estimează că vor avea relaţii comerciale de circa 100 de miliarde de dolari până în 2015 şi 200 de miliarde de dolari până în 2020.


Citeşte şi:

Rusia a decis că de la 1 iunie 2014 Ucraina va plăti în avans pentru gaze

Ucraina va trebui să facă plăţi în avans pentru livrările de gaze, începând din iunie, din cauza datoriilor acumulate de Kiev, anunţă ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak.

Fiul vicepreşedintelui american, Joe Biden, în consiliul de conducere al unei companii de gaze ucrainene

Robert Hunter Biden, unul dintre fiii vicepreşedintelui SUA Joseph Biden, a fost numit şef al departamentului juridic şi membru al Consiliului de administraţie la cea mai mare companie de gaze privată din Ucraina, anunţă surse citate de publicaţia rusă „The Moscow Times“.

Lungul drum al gazelor ruseşti către Ucraina. Europenii sunt solidari cu ucrainenii până vine vorba de Gazprom

Autorităţile ucrainene au ajuns la o înţelegere cu Slovacia pentru a folosi un gazoduct abandonat, prin care ar urma să ajungă gaze naturale din Europa Centrală în Ucraina. Kievul face eforturi pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, însă ţările europene se tem să nu-şi pună în pericol propriile contracte cu Rusia. Până la urmă, ucrainenii vor primi gaze ruseşti, dar din Europa Centrală.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite