Francois Fillon la KazEnergy Forum: Nicio ţară din lume nu urmează modelul Germaniei. Ar fi iraţional să nu luăm în calcul energia nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centralele nucleare reprezintă principala sursă de energie în Franţa  Sursa: Shutterstock
Centralele nucleare reprezintă principala sursă de energie în Franţa  Sursa: Shutterstock

Niciun stat din lume nu urmează modelul german, cu subvenţii mari pentru energia regenerabilă şi închiderea centralelor nucleare, şi ar fi iraţional să nu luăm în calcul energia atomică, a declarat, la Astana, fostul premier francez Fracois Fillon, în deschiderea KazEnergy Forum.

"Avantajele obiective ale energiei nucleare rămân valide. Ar fi iraţional să nu o luăm în calcul. Să credem că ştiinţa ne va duce la zero riscuri e echivalent cu a crede în magie", a afirmat el.

El a mai adăugat că niciun stat din lume nu urmează modelul german, stat care este forţat să pună în funcţiune centralele pe cărbune după ce a închis centralele nucleare. El a dat că exemplu chiar Japonia, care, după emoţia puternică provocată de accidentul de la Fukushima, "caută să menţină competenţa nucleară în ţară". El a mai spus că trebuie evitată supra-reglementarea şi a adăugat că dezvoltarea sustenabilă este singură opţiune.

Remarcile sale vin după ce, anterior, oficialul a precizat că energiile regenerabile au o natură intermitentă şi că în Germania costul a urcat foarte mult în detrimentul consumatorilor casnici şi al micilor întreprinderi. De asemenea, energia verde este şi o povară fiscală, a mai adăugat Fillon. El a completat că acestea au primit subvenţii de 88 de miliarde de dolari pe an pe tot Globul, dar că suma va ajunge la 240 de miliarde de dolari în 2035.

În privinţa petrolului şi gazelor naturale, el a spus că noul model al lumii este complex, pieţele sunt interconectate şi că trebuie să punem creşterea economică în legătură cu preţul.

Fillon a dat că exemplu gazele şi petrolul de şist din SUA, care au făcut că producţia de hidrocarburi de peste Ocean să crească cu 25% din 2008 încoace şi că va deveni cel mai mai producător din lume până în 2020. "Continentul american va fi centrul mondial al lumii energetice. Acum câţiva ani ne imaginăm opusul, că revoluţia se va întâmplă în Est", a declarat el.

România are cea mai bogată schemă de sprijin privind energia regenerabilă din intreagă Uniune Europeană. Consumatorii români, fie casnici, fie industriali, vor plăti 10 miliarde de euro până în 2021 prin această schemă. Subvenţiile au fost criticate dur de către marii consumatori din industrie, precum Alro şi ArcelorMittal, care au nevoie de cantităţi mari de electricitate în procesul tehnologic. Guvernul a votat amânarea de la 1 iulie a unor certificate verzi până în 2017-2018: două la fotovoltaic şi câte unul la eolian şi microhidro. Investitorii mai primesc acum doar câte unul pentru fiecare MWh de energie eoliană livrată în sistem, două pentru aceeaşi cantitate produsă în microhidrocentrale şi câte patru pentru cea solară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite