Fotbalul este sportul rege, mai ales la încasări. Care sunt cele mai bogate cluburi din lume? INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Real Madrid este cel mai bogat club din lume
Real Madrid este cel mai bogat club din lume

De ce valoarează tot mai mult cluburile sportive? Forbes spune că echipele şi cluburile sportive încheie contracte tot mai lucrative cu televiziunile, întrecerile sportive fiind din ce în mai importante în programele TV clasice, dar şi cele transmise on-line

De exemplu NFL, federaţia de fotbal american a avut anul trecut venituri de 7,24 miliarde de dolari, provenite în principal din plata drepturilor de transmisie ale meciurilor din liga nord-americană, pe care le-a împărţit celor 32 de echipe din campionat. Asta a însemnat un buget de 224,6 milioane de dolari pentru fiecare echipă, bani proveniţi în cea mai mare parte doar de la televiziuni.

Revista Forbes arată că în primele 50 cele mai valoroase cluburi din lume sunt incluse 20 de echipe care joacă în campionatul nord-american de fotbal, 12 de cluburi de baseball, 10 echipe de baschet, tot din campionatul SUA, una de hochei, 7 de fotbal din campionatele europene şi una singură din campionatul de Formula 1, Ferrari. Deci 42 dintre cele mai bogate cluburi activează în SUA şi doar 8 sunt europene.

Cluburile profesioniste înregistrează un boom al încasărilor pe fondul dezvoltării pieţei media care odată cu noile tehnologii digitale s-a diversificat foarte mult. Şi odată cu ea a crescut şi numărul de consumatori.

În Europa, fotbalul este rege. Potrivit Deloitte, primele 20 de cluburi de fotbal au avut venituri cumulate de peste şase miliarde de euro în ultimul sezon, cu 18% mai mult decât în exerciţiul financiar precedent.

Cele 20 de cluburi provin doar din primele patru campionate europene (Spania, Italia, Anglia şi Germania), cu două excepţii, gruparea franceză PSG, locul 5, cumpărată în 2011 de un puternic fond de investiţii din Qatar, şi Galatasaray (Turcia), locul 18.

Real Madrid şi FC Barcelona sunt avantajate de faptul că în Spania fiecare club îşi negociază contractele pentru drepturile de televizare a partidelor, sumele nefiind împărţite echitabil între cluburi ca în majoritatea campionatelor.

În ciuda unui sezon sezon sportiv fără perfomanţe notabile, campionatul englez domină Top 20 cu opt cluburi deoarece Premier League a încheiat un contract de 2,7 miliarde de dolari pentru sezonul următor cu Sky TV, sumă mai mare cu 70%.

Dar regele încasărilor din drepturile TV este fără îndoială Liga Naţională de Fotbal din SUA, NFL, care a încheiat contracte în sezonul trecut de peste 5 miliarde de dolari. Spoturile publicitare difuzate în timpul finalei din acest an, SuperBowl,  s-au vândut cu 4,5 milioane de dolari pentru un spot de 30 de secunde, un nou record în domeniu.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite