Fitch: Ţările din întreaga lume s-au supraîndatorat. Cine va suferi mai mult din cauza costurilor cu împrumuturile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fitch reconfirmă ratingul României.

Nivelul datoriilor pieţelor emergente s-a majorat de aproape patru ori în ultimul deceniu, ceea ce le face vulnerabile la înăsprirea condiţiilor financiare, a avertizat, joi, agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings.

Într-un raport publicat joi, Fitch susţine că beneficiile unui dolar slab şi creşterea preţurilor materiilor prime, care au sprijinit creşterea puternică a pieţelor emergente (EM) în 2017, încep să se estompeze. Acest lucru va permite emitenţilor pieţelor emergente să se confrunte cu condiţii economice şi financiare mai dificile, pe măsură ce ratele dobânzilor vor creşte, iar politica monetară a băncii centrale devine mai puţin acomodativă.

Pe de altă parte, obligaţiunile restante ale statelor în curs de dezvoltare au ajuns la 19.300 Miliarde de dolari, faţă de 5.000 miliarde de dolari în urmă cu un deceniu. China reprezintă mai mult de jumătate (11.000 miliarde de dolari), în creştere bruscă de la numai 1,5 miliarde USD în 2007.

„Dacă condiţiile financiare se vor înrăutăţi mult mai mult decât se aşteptau, datoria statelor în curs de dezvoltare va intra sub presiune”, a declarat Monica Insoll, directorul echipei de cercetare Fitch Credit Market.

Pe de altă parte, Fitch estimează că Rezerva Federală americană va majora dobânda de politică monetară de cel puţin şase ori până la finele lui 2019.

Pe lângă cele mai vulnerabile mari pieţe emergente, respectiv Ucraina, Turcia şi Argentina, Fitch consideră că există riscuri şi în cazul unor state care beneficiază de ratinguri superioare precum Emiratele Arabe Unite, Qatar, Peru şi Kazahstan, din cauza dependenţei lor de datoriile externe. În schimb, China este considerată a fi o ţară cu nivel mediu de risc, iar principalele sale provocări sunt nivelul ridicat al datoriei la nivelul întregii economii şi profilul de risc al băncilor de mărime medie.

Potrivit Fitch, fluxurile de capital către pieţele emergente ar putea să se diminueze pe măsură ce investitorii americani şi cei din întreaga lume obţin randamente mai mari de pe urma activelor americane. Acest fenomen va pune noi presiuni asupra guvernelor care se confruntă deja cu provocări în a-şi finanţa deficitele de cont curent sau a-şi refinanţa datoriile externe şi ar putea conduce la deprecierea monedelor sau un declin al rezervelor valutare, susţine Fitch. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite