Euractiv: Ungaria deţine de facto majoritatea sectorului telecomunicaţiilor din Albania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Epa Efe
Foto Epa Efe

Statul maghiar a devenit acţionar al celor două companii de telecomunicaţii de top din Albania, ALBtelecom şi ONE, scrie euractiv.com.

Compania maghiară 4iG a achiziţionat puţin peste 80% din acţiunile ALBtelecom la începutul lunii martie, după ce autoritatea de concurenţă a aprobat-o în ianuarie. De asemenea, în martie, 4iG a încheiat o achiziţie de 99,889% din ONE Telecommunications. Aceasta înseamnă că 4iG deţine acum aproape întregul sector albanez de comunicaţii mobile şi fix-mobile, scrie euractiv.com

CEO-ul 4iG este Gellert Jaszai, un apropiat de premierul maghiar Viktor Orban.

Acum, 4iG şi-a transferat acţiunile către Antenna Hungaria sub forma unei contribuţii la majorarea capitalului. Valoarea tranzacţiei este estimată la aproximativ 350 de milioane de euro. Aceasta înseamnă că 4iG şi-a majorat participaţia la Antenna la 76,78% din companie, în timp ce statul maghiar a păstrat restul, deţinând astfel parţial cele două companii principale de telecomunicaţii din Albania.

Această tranzacţie a creat al doilea grup de telecomunicaţii ca mărime din Ungaria, cu un portofoliu semnificativ de servicii fixe, internet şi televiziune, precum şi servicii fixe şi mobile în regiune şi Balcanii de Vest a raportat Monitor.al.

Jászai a spus că achiziţiile făcute în ultimul an au finalizat procesul de transformare a 4iG dintr-o companie de sisteme IT într-un grup internaţional de informaţii de comunicaţii. 

„În perioada următoare, vom căuta să profităm de sinergiile şi colaborările dintre companiile noastre şi vom continua să explorăm oportunităţi de achiziţie pentru a creşte cota de piaţă a Grupului”, a spus CEO-ul 4iG. „În 2022, încercăm să intrăm pe segmentul B2C cu servicii de telecomunicaţii sub un singur nume şi cu o nouă strategie, nu doar în Ungaria, ci şi în regiunea Balcanilor de Vest”, a adăugat el.

În timpul guvernării lui Orban, Ungaria a cunoscut o scădere semnificativă a relaţiilor sale cu UE şi este acum supusă diferitelor proceduri privind eşecurile statului de drept. Ţara şi Orban au fost, de asemenea, criticaţi pentru că nu au adoptat o poziţie dură faţă de invazia Ucrainei de către Rusia şi pentru că au o relaţie strânsă cu preşedintele Vladimir Putin.

Putin l-a sunat recent pe Orban pentru a-l felicita pentru recenta sa victorie electorală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite