După problemele din SUA şi Europa, Uber pierde teren şi în Asia. Cui a vândut operaţiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uber

Uber Technologies a anunţat că-şi va vinde afacerile de pe piaţa din sud-estul Asiei companiei rivale Grag, după o concurenţă costisitoare, marcând a doua retragere a companiei americane de pe o piaţă asiatică.

După problemele recente legate de accidentul din SUA – soldat cu decesul unei persoane, după ce a fost lovită de o maşină Uber fără şofer - şi cele de reglementare întâmpinate în Europa, Uber Technologies pierde teren şi în Asia de sud-est. Compania a anunţat luni că va vinde afacerile din Asia de Sud-Est către un rival regional mai mare, Grab, scrie Reuters.

În cadrul tranzacţiei, Uber va prelua o participaţie de 27,5% la Grab, înregistrată în Singapore, iar directorul general al Uber, Dara Khosrowshahi, va intra în consiliul de administraţie al Grab. Cea mai recentă evaluare a Grab este de 6 miliarde de dolari.

"Aceasta ne va ajuta să dublăm planurile de creştere, pe măsură ce investim foarte mult în produsele şi tehnologia noastră", a declarat Khosrowshahi.

Pentru Grab, tranzacţia va stimula serviciul său de livrare a mâncării, care va fuziona acum cu Uber Eats şi va concura cu Go-Jek, potrivit unei persoane apropiate Grab, citate de Reuters.

Prima mare consolidare în sectorul de ride-sharing din Asia de Sud-Est, regiune cu o populaţie de circa 640 de milioane de oameni, pune presiune pe compania Go-Jek din Indonezia, care este susţinută de Google şi compania chineză Tencent Holdings.

Uber, care se pregăteşte de o posibilă ofertă publică iniţială în 2019, a pierdut anul trecut 4,5 miliarde de dolari şi are probleme mari cu concurenţa şi cu autorităţile de reglementare din Europa.

Uber a investit 700 de milioane de dolari în operaţiunile din Asia de Sud-Est, mai puţin în comparaţie cu cele 2 miliarde de dolari cheltuite în China înainte de a vinde afacerile din această ţară companiei Didi.

Principalele pieţe ale Uber sunt Statele Unite, Noua Zeelandă şi America Latină, unde deţine cote de piaţă de peste 50% şi unde este profitabilă sau anticipează profitabilitate.

Uber are probleme în SUA şi Europa

În urmă cu o săptămână, o maşină fără şofer de la Uber Technologies a lovit şi a ucis o femeie în Tempe, Arizona. Anchetatorii susţin că maşina autonomă Uber, care circula cu aproximativ 64 km/h, nu încercat să reducă viteza înainte de a o accidenta mortal pe femeia care traversa strada printr-un loc nepermis.

Victima, Elaine Herzberg, care trecea strada cu o bicicletă şi a fost lovită de vehiculul autonom, a murit la spital.

Potrivit raportului preliminar al poliţiei, maşina Uber era însoţită de un supraveghetor uman, Rafael Vasquez, al cărui rol era exact să acţioneze în situaţii neprevăzute, dar care se pare că nu a intervenit. A fost primul accident fatal în care a fost implicat o maşină autonomă.

Ca urmare a accidentului, Uber şi-a suspendat toate testele în care sunt implicate autovehicule autonome pe teritoriul Statelor Unite.

Uber are din ce în ce mai multe probleme pe piaţa din Europa. Compania americană  a primit încă de anul trecut o lovitură gravă din partea autorităţilor Marii Britanii, după ce primarul şi Autoritatea de Transport din Londra au interzis aplicaţia.

Anul trecut, UBER opera în peste 600 de oraşe din lume, inclusiv în peste 40 de oraşe şi comune din UK. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite