Criza din Venezuela: Maduro dublează salariile înainte de alegeri. Inflaţia e de 13.800%. Lumea se bate pe mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni majorarea cu 95% a salariului minim, pentru a marca Ziua Internaţională a Muncii, înaintea scrutinului de la 20 mai în care va încerca să obţină un nou mandat. Banii dintr-un salariu nu ajung însă nici măcar pentru a cumpăra 2 kg de carne de pui.

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat luni dublarea salariului minim, o creştere cu 95,4%, în timp ce inflaţia scăpată de sub control este de aşteptat să ajungă la 13.800% în acest an, după cum a precizat FMI, scrie Lalibre.be

Aceasta este a treia majorare a salariului minim de la începutul anului, care acum se ridică la 2,56 milioane de bolivari (moneda Venezuelei), echivalentul a 37 de dolari la cursul de schimb oficial şi 3,2 dolari pe piaţa neagră, referinţa de facto.

Acest salariu nu ajunge însă nici măcar pentru achiziţia a două kilograme de carne de pui.

Maduro a anunţat marţi că, de Ziua Muncii, oficialii primesc un bonus special de 1,5 milioane de bolivari (21,5 dolari la cursul oficial, mai puţin de 2 dolari pe piaţa neagră).

„În vremuri de revoluţie, politica comandantului Hugo Chavez (presedintele Venezuelei din 1999 până la moartea sa în 2013, nr) - pe care am perfecţionat-o - a fost să aibă grijă de clasa muncitoare (...) să aibă grijă în permanenţă de veniturile sale”, a declarat Maduro.

Nicolas Maduro a respins argumentele analiştilor care atribuie gravei crize economice naţionale scăderea preţurilor petrolului - singura avere a Venezuelei - şi gestionarea proastă, dând poporului asigurări că ţara este victima unui „atac economic“ orchestrat din Miami şi Bogota.

Candidat pentru un nou mandat la alegerile anticipate din 20 mai, Maduro a crescut deja salariul minim de cinci ori în 2017.

Aproximativ 13 milioane de persoane câştigă salariul minim, raportat la o populaţie activă de 19,5 milioane de oameni, a declarat guvernul venezuelean.

Din cauza veniturilor mici, populaţia face foamea, iar din magazine, farmacii şi spitale lipsesc până şi articole de bază precum hârtia igienică. Curentul electric este mai mult oprit, iar statul nu mai este capabil să ofere nici măcar servicii de bază, ceea ce a dus la scăparea criminalităţii de sub control. Educaţia există doar pe hârtie, iar colapsul sistemului de sănătate este total: nou-născuţii, bătrânii şi bolnavii cronic nu au de unde să-şi procure medicamente, doctorii sunt neputincioşi în faţa epidemiei Zika, iar malaria, eradicată din Venezuela cu zeci de ani în urmă, a reapărut şi se răspândeşte rapid.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite