Comisia Europeană declară război „căsuţelor poştale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta FOTO Reuters
Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta FOTO Reuters

Bruxelles-ul a lansat o serie de propuneri pentru a elimina modalităţile prin care marile companii evitau plata taxelor, prin subsidiare în paradisuri fiscal.

Comisia Europeană a propus desfiinţarea firmelor cu sedii la adrese de cutie poştală, un sistem prin care acestea evită taxele, foarte răspândit în Uniunea Europeană. Numeroase companii multinaţionale aleg să îşi deschidă filiale în state cu regimuri fiscale avantajoase, unde veniturile lor sunt impozitate mult mai puţin.

Irlanda, paradisul fiscal al UE

Comisarul european pentru impozitare, Algirdas Semeta, vrea să introducă o clauză antiabuz până la finalul anului viitor. Printre statele UE cu cele mai permisive legislaţii în domeniul fiscal se numără Luxemburg şi Irlanda, care ar fi cele mai afectate de noile reglementări pe care Bruxelles-ul intenţionează să le implementeze. 

„Când regulile noastre sunt încălcate pentru evitarea plăţii tuturor taxelor, atunci trebuie să le modificăm. Propunerea Comisiei va asigura respectarea legilor europene“, a argumentat comisarul Algirdas Semeta. 

Cel mai elocvent exemplu este gigantul american din domeniul telecomunicaţiilor, Google, care evită plata a miliarde de dolari în fiecare an, printr-o subsidiară irlandeză cu o căsuţă poştală în Bermuda. Reţeta este aplicată şi de Amazon sau Starbucks şi de alte mari companii din Statele Unite, care fac un lobby puternic în Parlamentul European pentru evitarea adoptării acestor noi legislaţii. 

În Irlanda, taxele pentru marile corporaţii sunt de 12,5%, în comparaţie cu Marea Britanie unde nivelul lor se situează la 23%. Astfel, Google a plătit doar 7,3 milioane de lire sterline către statul britanic, deşi a avut o cifră de afaceri de 3 miliarde de lire sterline în Regat. În mai, presa a dezvăluit cum corporaţia Apple a plătit timp de patru ani un impozit pe profit de numai 2%, folosindu-se de această metodă. Alertat, Senatul american a prezentat, într-un memorandum de 40 de pagini, modul în care Apple se foloşeşte de cel puţin 3 subsidiare pentru a evita plata impozitelor.

Baza comună de taxare, o soluţie europeană

Bruxelles-ul ar obliga companiile să prezinte rapoarte cu toate taxele pe care le plătesc în fiecare ţară în care au subsidiare. Pentru eliminarea oricăror portiţe, comisarul european pentru impozitare vrea o bază comună de taxare pentru firme, inclusiv o metodă standard de calcul al scutirilor. Metoda ar putea ajuta la o mai bună integrare a spaţiului european, însă statele care se foloseau de artificii fiscale pentru a atrage investiţii îşi vor pierde din atractivitate şi, implicit, vor întâmpina dificultăţi economice.

La Summitul G8 din luna iunie a acestui an, liderii europeni, alături de Rusia şi SUA, au anunţat ca prioritate dezvoltarea unor strategii de luptă împotriva paradisurilor fiscale şi a evaziunii practicate la scară largă. 


Mai puteţi citi:

Ce vrea Austria în schimbul ridicării parţiale a secretului bancar. Într-o scrisoare adresată comisarului european pentru fiscalitate, lituanianul Algridas Semeta, ministrul austriac de Finanţe Maria Fekter şi cancelarul austriac Werner Faymann au stabilit patru condiţii pentru schimbul automat de informaţii cu celalte ţări privind datele fiscale ale rezidenţilor străini, informează friedlnews.com.

Evaziunea fiscală din Grecia rupe din veniturile bugetare aproximativ 5% din Produsul Intern Brut. Grecia ar putea genera venituri bugetare echivalente cu 5% din Produsul Intern brut (PIB) dacă reformează colectarea taxelor şi reduce evaziunea, a declarat comisarul european pentru taxe, Algirdas Semeta, publicaţiei elene Kathimerini, citată de Mediafax.

Guvernele UE obligate să se angajeze să transmită date statistice corecte. Statele UE trebuie să semneze angajamente de credibilitate legate de raportarea datelor statistice pe care le trimit la Eurostat, biroul oficial de stattistică al UE, iar directorii agenţiilor naţionale de resort trebuie să aibă independenţă totală şi să nu fie numiţi politic, a anunţat astăzi comisarul responsabil de acest domeniu Algirdas Šemeta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite