Canada este prima ţară dezvoltată care şi-a lichidat toată rezerva de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul canadian a vândut în luna februarie din acest an ultima tranşă de 1,7 tone din rezerva sa de aur, care se cifra, în deceniul şase al secolului trecut, la peste 1.000 de tone.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Finanţelor de la Ottawa a declarat că vânzarea aurului din rezerva naţională s-a încadrat în cursul normal al afacerilor guvernamentale şi găsirea unor plasamente alternative mai profitabile.

„Rezervele de aur ale Canadei aparţin Guvernului şi sunt deţinute de banca centrală în numele Ministerului de Finanţe“, a declarat un purtător de cuvânt al Băncii Canadei. În consecinţă, „deciziile privind deţinerile de aur aparţin în exclusivitate Ministerului Finanţelor“, a adăugat el.

Ultimele vânzări de aur se înscriu într-adevăr în strategia pe termen lung de schimbare a activelor deţinute de guvern. Potrivit economistului Ian Lee, de la Univesitatea Carleton, Ottawa nu avea niciun motiv pentru a-şi fi conservat rezervele de aur, altele decât cele de a păstra o tradiţie îndelungată a băncilor centrale.

În 1971, SUA au renunţat la etalonul aur

„În cadrul vechiului sistem, aurul susţinea monedele“, a explicat Lee. „Dolarul SUA era legat de aur, o uncie de aur fiind echivalentă cu 35 de dolari. În 1971, din motive pe care nu le discut aici, preşedintele Richard Nixon a renunţat la etalonul aur pentru dolarul SUA.“

Aurul şi dolarii erau interschimbabili până la acel moment, a spus el, dar în finanţele moderne, metalul galben nu mai este considerat echivalentul unei monede. „Este doar un metal preţios, ca şi argintul şi poate fi vândut ca orice marfă”, a explicat el.

Cantitatea de aur deţinută de guvernul canadian a scăzut constant de la mijlocul anilor 1960, când în seifurile băncii centrale se găseau peste 1.000 de tone de aur.

Jumătate din aceste rezerve au fost vândute până în 1985, iar până în 2002, aproape tot ce mai rămăsese.

În 2015, Canada mai deţinea doar 3 tone rezerve de aur, pentru ca în luna februarie 2016 să vândă ultima tranşă de 1,7 tone, pe care a încasat la cotaţia curentă, aproape 100 de milioane de dolari.

SUA deţin cea mai mare rezervă de aur din lume

România se poziţionează pe locul 35 în lume în funcţie de mărimea rezervelor de aur deţinute de banca centrală, fiind statul est-european cel mai bine clasat într-un top care include 40 de ţări, potrivit celui mai recent raport realizat de World Gold Council. Rezerva BNR de aur se păstrează nemodificată de aproximativ cinci ani.

Cea mai mare rezervă de aur o au SUA, cu 8.130 de tone de aur în seif, fiind urmată de Germania, cea mai mare economie europeană, cu 3.381 de tone.

Podiumul este completat de Fondul Monetar Internaţional (FMI) care dispune de rezerve de aur de circa 2.800 de tone. Urmează alte două ţări europene, respectiv Italia şi Franţa, cu rezerve de aur de 2.450 de tone şi 2.430 de tone, pentru ca pe locul şase să se poziţioneze China, a doua cea mai mare economie din lume. China are rezerve de aur de 1.708 tone.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite