Atacurile teroriste din Paris şi Bruxelles au afectat rezervările turistice din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata de ocupare a unora dintre hotelurile din Bruxelles a scăzut de la 82%, în noaptea de dinaintea atentatelor cu bombe de la aeroport şi metrou, la numai 25% la câteva zile de la atacurile teroriste, relatează MarketWatch, citat de News.ro.

Impactul este resimţit puternic şi în alte capitale europene. După atacurile din Bruxelles, rata de ocupare a hotelurilor din Londra a scăzut la 58%, iar a celor din Paris la 67%, până joia trecută, potrivit estimărilor STR, companie care analizează date din industria hotelieră.

Datele, calculate de STR în baza unui eşantion de hoteluri din fiecare oraş, include scăderi ale ratelor de ocupare cu 24,5 puncte procentuale în cazul Londrei şi cu 15,1 puncte în cazul Parisului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru Europa, industria turismului a fost esenţială pentru redresarea economică fragilă.

Ospitalitatea şi turismul reprezintă circa 10% din PIB-ul Europei, potrivit estimărilor analiştilor. Industria turismului resimţise deja o încetinire după atacurile de la paris din noiembrie 2015.

World Travel Organization a estimat în ianuarie o creştere de 3,5%-4,5% a sosirilor de turişti în Europa în 2016, sub ritmul de 5% din 2015, potrivit News.ro.

Compania de turism Thomas Cook a anunţat săptămâna trecută că rezervările pentru vară sunt cu 5% sub nivelul de anul trecut.

”Incertitudinile geopolitice îi fac pe unii clienţi să îşi amâne călătoriile”, a explicat directorul general al Thomas Cook, Peter Fankhauser, citat de News.ro.

Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat pe americani, săptămâna trecută, în privinţa „riscurilor posibile“ legate de călătoriile în Europa, primul astfel de avertisment după 2010.

Cetăţenii americani au fost avertizaţi că „grupările teroriste continuă să planifice atacuri în viitorul apropiat în Europa, având ca ţintă evenimente sportive, obiective turistice, restaurante şi mijloace de transport“.

Marea Britanie şi-a avertizat cetăţenii să urmeze recomandările autorităţilor belgiene. Belgia a redus vineri gradul de alertă la al doilea cel mai ridicat nivel.

Chiar dacă nu este la fel de vizitat ca Parisul, Bruxelles-ul este un nod important de transport, este sediul NATO şi al instituţiilor europene şi un important oraş de tranzit pentru oamenii de afaceri.

Ţintele atacurilor de la Bruxelles, principalul aeroport şi reţeaua de metrou, ar putea provoca în continuare temeri posibililor călători, legate de posibilitatea unor noi atentate, mai notează News.ro.

„Este o poveste diferită acum. Oamenii cred că Europa nu mai este sigură. Pentru chinezi, nu există nicio diferenţă între Franţa, Italia, Germania sau Spania. Pentru ei, toată Europa nu este sigură“, a arătat Wolfgang Arlt, director al  China Outbound Tourism Research Institute în Hamburg.

Numărul chinezilor cazaţi în hoteluri din Paris a scăzut în decembrie cu 3,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Paris Convention and Visitors Bureau, după o creştere de 46% în primele 10 luni ale anului 2015.

Potrivit companiei de consultanţă MKG Hospitality, venitul mediu pe cameră, indicator care măsoară soliditatea sectorului hotelier, a scăzut în Paris cu 13% în primele două luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară din 2015.

Impactul atentatelor de 13 noiembrie de la Paris a fost resimţit în întreaga lume. Priceline Group, care deţine site-uri precum Booking.com, a anunţat că creşterea anuală a vânzărilor de cazări în camere de hotel a fost cu 10% mai scăzută, în săptămânile de după atacurile din Paris.

Şi retailerii, în special magazinele de lux care depind de turiştii străini, au înregistrat la rândul lor scăderi ale numărului de clienţi.

Axel Dumas, directorul general al Hermes International, a declarat săptămâna trecută că traficul din magazinele din Paris ale grupului este sub nivelul anului trecut.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite