Arabia Saudită a dublat preţul benzinei la pompă. Prinţul Salman a introdus în premieră TVA, pentru a reduce dependenţa de petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare exportator de petrol din lume a dublat preţul la benzină. Arabia Saudită introduce în premieră TVA, pentru a reduce dependenţa de petrol. La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.

Arabia Saudită a majorat cu 127% preţul benzinei la pompă, o iniţiativă destinată creşterii veniturilor la buget şi reducerii dependenţei celui mai mare exportator mondial de petrol de veniturile din petrol, informează Reuters.

Începând de luni, preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 91 a fost majorat până la 1,37 riali (0,37 cenţi) de la 0,75 riali, în timp ce preţul unui litru de benzină cu cifra octanică 95 a fost majorat la 2,04 riali de la 0,90 riali.

Preţul motorinei pentru camioane a rămas nemodificat. Chiar şi după majorare, preţul la benzină în Arabia Saudită este unul din cele mai mici din întreaga lume.

De asemenea, Arabia Saudită a introdus luni o Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) de 5% pentru majoritatea bunurilor şi serviciilor pentru a acoperi deficitul bugetar.

La finele lunii trecute, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a anunţat că data ţintă pentru eliminarea deficitului bugetar a fost amânată pentru 2023 în loc de data iniţială de 2020, pentru a reduce presiunile la adresa creşterii economice.

Anterior, în luna aprilie a acestui an, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman a dezvăluit un vast plan de reforme, denumit "Vision 2030", care are drept obiectiv diversificarea economiei saudite, care depinde în mare parte de exporturile de petrol.

Arabia Saudită, exportatorul mondial de petrol, a dublat preţurile la benzină luni, ca parte a unei iniţiative de reformă amplă care vizează diversificarea economiei. Un TVA de 5% pentru o gamă largă de bunuri şi servicii a intrat în vigoare în aceeaşi zi.

Statul suportă TVA pentru sănătate şi educaţie

Prinţul Salman a dispus ca statul să suporte sarcina TVA în anumite situaţii, inclusiv servicii speciale de sănătate şi educaţie, precum şi prima achiziţie a unei case care este evaluată la 850.000 de riali (226.660 dolari). Ajutorul acordat studenţilor, pensionarilor şi beneficiarilor de securitate socială a fost, de asemenea, stimulat.

Aproximativ 1,18 milioane de saudiţi sunt angajaţi în sectorul guvernamental şi există mai mult de 1,23 milioane de pensionari şi beneficiari ai plăţilor pentru pensii, spune banca centrală. Acest lucru sugerează un cost total al pachetului de aproximativ 23 de miliarde de riali, potrivit calculelor Reuters.

Aceasta se compară cu un deficit estimat pentru 2018 de 195 miliarde de riali, conform unui plan de buget publicat luna trecută. Un pachet de măsuri care marchează aderarea regelui Salman la tron la începutul anului 2015 a fost estimat a costa peste 100 de miliarde de riali.

Arabia Saudită va încetini planurile de a elimina subvenţiile pentru o gamă largă de produse energetice, în conformitate cu un nou plan fiscal pe termen lung în bugetul de stat pentru 2018.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite