ANALIZĂ Bomba populaţiei a fost dezamorsată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
suprapopulare

Pământul şi umanitatea vor supravieţui, în contextul în care ratele fertilităţii scad pretutindeni, arată Bloomberg într-un articol care analizează fenomenul suprapopulării, care începe să îşi piardă din avânt.

Unele din cele mai spectaculoase predicţii greşite din istorie au fost făcute de cei care pretind că suprapopularea va inunda planeta. Thomas Malthus, un economist britanic care scria la sfârşitul anilor 1700, este cel mai faimos dintre aceştia. Extrapolând tendinţele trecute către viitor, el a prezis că creşterea populaţiei va acapara în mod inevitabil resursele alimentare disponibile, ducând la foamete în masă. Acest lucru nu s-a întâmplat - am continuat să dezvoltăm noi tehnologii care să ne lase să ţinem în frâu secerătoarea.

În 1968, biologul de la Stanford Paul Ehrlich a scris lucrarea „Bomba populaţiei”, avertizând că creşterea necontrolată a populaţiei va duce la înfometare în masă în anii 1970. El s-a înşelat la fel ca Malthus. Populaţia globală a crescut, dar producţia de alimente a reuşit să ţină pasul.

Până acum, profeţii suprapopulării au fost învinşi de tehnologie. Dar ingeniozitatea umană nu poate aduce niciodată o victorie finală în lupta pentru hrănirea lumii - eventual, creşterea populaţiei va copleşi capacitatea Pământului de a furniza calorii. De aceea, pentru a-i linişti pe Malthus şi Ehrlich în cele din urmă, este necesară o a doua componentă - rate de fertilitate scăzute. Pentru a salva atât mediul, cât şi pe ei înşişi, oamenii trebuie să aibă mai puţini copii.

Din fericire, acest lucru se întâmplă. În timpul vieţii lui Malthus şi a lui Ehrlich, oamenii încă aveau tendinţa de a avea familii numeroase, fiecare femeie născând în medie cinci copii în timpul vieţii. Dar la puţin timp după cartea lui Ehrlich, acest lucru a început să se schimbe.

Rata totală a fertilităţii, numărul de copii per femeie

                                                                                                                                               

rata fertilitatii per femeie

Rata totală a fertilităţii este doar o estimare, pe baza numărului de copii pe care îl au femeile. Atunci când rata este mai mică de aproximativ 2,1, înseamnă că populaţia totală se va stabiliza şi va scădea în cele din urmă.

Lumea se apropie acum de acest nivel magic, datorită unui fenomen cunoscut sub numele de tranziţia fertilităţii. În majoritatea ţărilor, fertilitatea totală scade de la un nivel ridicat de aproximativ şase sau şapte copii la chiar doi sau mai jos şi rămâne acolo. Odată ce familiile mai mici devin normă într-o ţară sau regiune, rareori se întoarce trendul. Există o serie de teorii pentru motivul pentru care se întâmplă acest lucru. Trecerea de la agricultură la viaţa urbană înseamnă un stimulent mai mic ca familiile să aibă copii care să fie puşi să lucreze în ferme. Viaţa urbană creşte şi costul creşterii unui copil. Femeile cu nivel superior de educaţie, care le eliberează de normele tradiţionale de gen, sunt, probabil, şi ele un factor major. Este important că niciunul dintre aceşti factori nu este temporar.

Cu alte cuvinte, tranziţia fertilităţii reprezintă, probabil, victoria finală asupra ameninţării maltuziene. Ţările gigante precum China şi India au fost deosebit de importante în acest proces.

Rata totală a fertilităţii, numărul de copii per femeie în China şi India

rata fertilitarii per femeie china india

Cu toate acestea, deşi fertilitatea globală a scăzut, preocupările privind suprapopularea s-au mutat de la nivel global la nivel regional. Dacă unele regiuni continuă să aibă familii mari pentru totdeauna, acestea vor depăşi în cele din urmă regiunile cu o creştere limitată a populaţiei, determinând rata globală a fertilităţii să revină. Oamenii care se tem de suprapopulare sunt îngrijoraţi acum că anumite culturi vor avea întotdeauna mai mulţi copii.

Până în prezent, aceste preocupări par a fi neîntemeiate. Cu un deceniu în urmă, mulţi au crezut că cultura musulmană, cu accent pe rolurile tradiţionale de gen, ar sfida tranziţia fertilităţii. Dar apoi şi rata fertilităţii în ţările majoritar musulmane a scăzut. Iranul, Arabia Saudită, Bangladesh şi Indonezia au finalizat în mare parte tranziţiile lor de fertilitate, în timp ce Egiptul şi Pakistanul se află în plin proces.

Rata totală a fertilităţii, numărul de copii per femeie în ţările majoritar musulmane 

rata fertilitatii per femeie tarile musulmane

În plus, trebuie remarcat faptul că aceste estimări ale ratei totale de fertilitate de la Banca Mondială tind să fie supraestimate. CIA, care urmăreşte de asemenea şi fertilitatea, plasează rata fertilităţii din Pakistan mult mai jos, la 2,62.

Deci acum îngrijorările s-au mutat către Africa sub-sahariană. Cu o rată a fertilităţii de aproximativ cinci naşteri per femeie, este singura regiune a globului care nu a făcut încă saltul către familiile mici. Dar chiar şi aici există semne de schimbare într-un număr acum mic, dar în creştere de ţări.

Rata totală a fertilităţii, numărul de copii per femeie în ţările din Africa

rata fertilitatii per femeie tarile sub-sahariene

Ţări precum Nigeria, Etiopia, Tanzania şi Republica Democratică Congo au rate de fertilitate foarte ridicate. Dar, dacă aceste ultime fronturi vor cădea, triumful global al familiilor mici va fi complet.

Din fericire, există şi alte două modele care sugerează că Africa nu se va pune împotriva tendinţei de diminuare a fenomenului suprapopulării. În primul rând, există o puternică asociere între fertilitate şi nivelurile de venit - odată ce o ţară trece aproximativ de nivelul de 5.000 de dolari al produsului intern brut anual pe cap de locuitor, aproape că nu are niciodată o rată ridicată a fertilităţii. Creşterea economică rapidă într-o serie de ţări africane înseamnă că acest nivel va fi accesibil în decurs de câteva decenii. De asemenea, tranziţia pare să aibă loc mult mai rapid decât în ​​trecut – Marii Britanii i-a luat 95 de ani pentru a scădea de la o rată de fertilitate de şase copii pe femeie la numai trei, dar Botswanei i-a luat numai 24 ani, Bangladeshului 20 de ani şi Iranului doar 10 ani.

Desigur, merită menţionat că fertilitatea mai mică nu va dezamorsa imediat bomba populaţiei. Numărul de persoane dintr-o ţară continuă să crească ani de zile după ce tinerii nu mai au mulţi copii - un fenomen cunoscut ca impulsul populaţiei. Astfel, Organizaţia Naţiunilor Unite continuă să proiecteze faptul că populaţia globală va creşte de la aproximativ 7,6 miliarde astăzi la peste 11 miliarde până la sfârşitul secolului.

Estimarea populaţiei mondiale în miliarde de persoane

estimarea populatiei

Nici o reducere a creşterii populaţiei globale nu va însemna sfârşitul tuturor problemelor demografice. O mare parte din Africa subsahariană va fi sufocată de oameni decenii de-acum înainte şi mulţi dintre aceştia vor dori să migreze către ţările bogate şi îmbătrânite în căutarea unor oportunităţi economice mai bune sau pentru a scăpa de războaie. Presiunea migraţiei va fi un subiect sensibil pentru multe naţiuni, aşa cum a arătat recentul val de refugiaţi din Europa.

Dar se pare că predicţiile dure ale lui Malthus şi Ehrlich nu vor avea loc niciodată. Spre deosebire de alte animale, omenirea şi-a limitat în mod voluntar reproducerea. Bomba populaţiei a fost probabil dezamorsată.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite