Teodorovici vrea să resusciteze programul „Scade Rata“, cu dedicaţie pentru clienţii care au credite în franci elveţieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi români împrumutaţi în franci elveţieni nu şi-au mai putut achita ratele după creşterea semnificativă a cursului de schimb
Mulţi români împrumutaţi în franci elveţieni nu şi-au mai putut achita ratele după creşterea semnificativă a cursului de schimb

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că va scoate din sertar proiectul de lege denumit „Scade Rata“, iniţiat de predecesorul său, Darius Vâlcov, dar va aduce unele modificări care să vină şi mai mult în sprijinul românilor cu credite în franci elveţieni.

Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor, s-a întâlnit cu reprezentanţii clienţilor cu credite în franci elveţieni şi i-a asigurat pe aceştia că proiectul de lege pentru conversia creditelor imobiliare din valută în lei va fi îmbunătăţit, iar după ce va fi discutat cu băncile şi cu Banca Naţională a României (BNR), va fi postat pe site-ul ministerului, astfel încât să intre în dezbatere în Parlament în septembrie.

Schimbări faţă de „Legea Vâlcov“

Proiectul a fost iniţiat la începutul acestui an de Darius Vâlcov, fostul ministru al Finanţelor, imediat după deprecierea semnificativă a leului în raport cu francul elveţian (CHF).

„Am discutat cu ministrul despre modificarea Legii Vâlcov, respectiv conversia în lei cu discount şi garanţii de stat, vom face nişte propuneri de modificare pe textul iniţial, deşi noi am trimis o variantă şi în martie autorităţilor“, a declarat Andreea Cristoforidis, unul dintre reprezentanţii Grupului Clienţilor cu Credite în CHF (GCCC), pentru Mediafax.

În varianta iniţiată de Vâlcov, proiectul prevedea conversia creditelor imobiliare din valută în lei, cu un discount din partea băncilor de 15% din valoarea în lei după conversia împrumutului, pe care statul îl va garanta în proporţie de 50%.

În proiectul de lege se preciza că venitul net al beneficiarului luat în calcul de instituţia de credit la aprobarea conversiei nu depăşeşte valoarea de 3.000 de lei/lună, iar soldul rămas după aplicarea discountului de către bancă să aibă un plafon maximal de la 300.000 de lei.

În plus, prevederile se aplică în cazul valutelor care s-au apreciat cu peste 50% faţă de leu de la momentul acordării creditului. Programul are o perioadă de un an, iar valoarea garanţiilor este de un miliard de lei.

Cu ce este de acord ministrul Finanţelor

Ministrul Finanţelor le-a transmis clienţilor cu credite în franci elveţieni că proiectul „Scade Rata“ suportă extinderea plafonului garanţiilor acordate de stat, de un miliard de lei în varianta actuală, în funcţie de necesităţile pieţei, urmând să fie eliminate anumite restricţii.

„Am discutat ieri (joi - n.r.) cu reprezentanţii celor cu credite în franci elveţieni, am avut o discuţie foarte bună, a rămas să facă dânşii propunerile scrise de modificare a proiectului de conversie a creditelor în valută şi urmează să fie discutat cu băncile şi BNR, să publicăm proiectul pe site-ul ministerului apoi“, a declarat vineri ministrul Finanţelor.

El a punctat că în cadrul discuţiilor s-a stabilit eliminarea plafonului maximal de venituri pentru ca un client să fie admis la conversie, de 3.000 de lei net, precum şi cel al soldului rămas după aplicarea discountului de către bancă, stabilit iniţial la 300.000 de lei.

Nivelul discountului încă se negociază

Teodorovici a adăugat că rămâne de stabilit nivelul discountului, de 15% în proiectul întocmit de fostul ministrul Darius Vâlcov, însă reprezentanţii debitorilor în franci elveţieni au propus o reducere de 25%.

„Trebuie să vedem care va fi nivelul discountului, astfel încât să fie şi băncile interesate să participe la program, având în vedere că este opţional, nu obligatoriu“, a mai spus ministrul.

Potrtivit estimărilor Asociaţiei Unilizatorilor România de Servicii Financiare (AURSF), plafonul de garantare de un miliard de lei va permite ca între 7.000 şi 15.000 de consumatori să poată beneficia de proiectul „Scade Rata“, în condiţiile în care numărul debitorilor cu credite în franci elveţieni ajunge la circa 100.000, la care se adaugă şi debitorii în alte valute.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite