Românii au cel mai mic salariu minim din Europa, dar este printre cele mai impozitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are al doilea cel mai mic salariu minim din Europa, după Bulgaria, în ciuda celei mai mari creşteri, însă acesta este şi printre cele mai taxate, arată un studiu realizat de firma de audit şi consultanţă KPMG România.

Potrivit acestuia, din cele 20 de ţări din Europa în care este aplicat un salariu minim, cel mai mic nivel este înregistrat în Bulgaria, de 235 de euro, în timp ce România urmează cu 323 de euro.

Zece dintre cele 20 de ţări au un salariu minim sub 1.000 de euro, în timp ce cele mai mari valori sunt în Luxemburg, de 1.999 euro, şi în Irlanda şi Germania, de 1.776 euro, respectiv 1.772 euro.

Cea mai mare creştere din Europa

Şi, deşi avem una dintre cele mai mici valori ale salariului minim, de anul trecut până în acest an România a înregistrat cea mai mare creştere a acestuia, de 16%, urmându-ne Ungaria, cu 14,86%, şi Republica Cehă, cu 11,11%.

În schimb, salariul minim a crescut cel mai puţin în Franţa, cu 0,91%, în Malta, de 1,04%, şi în Irlanda, de 1,09%.

Costuri pentru angajatori                                                

Costurile pentru un angajator să ofere un salariu minim angajaţilor săi nu sunt însă atât de mari, în România, comparativ cu celelalte state europene, potrivit studiului.

Astfel, adâugând costurile cu taxele şi contribuţiile sociale pe care angajatorul le virează la stat, pe lângă salariul minim de 323 de euro, un angajat ajunge să coste un angajator în jur de 400 de euro.

La polul opus, angajaţii din Irlanda îl costă pe angajator circa 3.700 de euro, cu toate că salariul minim este de 1.776 euro, contribuţiile sociale pe care le plăteşte fiind foarte mari.

Cea mai mare taxare

Ţara noastră are, în schimb, la un salariu minim atât de mic, un nivel al taxării printre cele mai mari din UE. România se află pe locul opt din UE din punct de vedere al nivelului de taxare a salariului minim.

Astfel, rata taxării salariului minim în România este de aproape 50%, în timp ce în ţări precum Marea Britanie, Irlanda şi Cipru nivelul se situează sub 20%. În schimb, Franţa are cea mai mare rată a taxării, de 87%, urmată de Italia, cu 72%, şi Slovacia, cu 65%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite