Prima Casă 2016: Dobânzi mai mici la credite. Câte familii vor putea beneficia anul viitor de împrumuturi acordate prin programul guvernamental

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul guvernamental „Prima Casă“ vine cu unele modificări în 2016, după ce Guvernul a aprobat în şedinţa de miercuri o Hotărâre prin care marja de dobândă aferentă finanţărilor să fie de cel mult 2 puncte procentuale, faţă de 2,5 puncte cum a fost în perioada 2009-2015. De asemenea, Executivul a stabilit plafonul de garanţii alocat în 2016 pentru acordarea creditelor „Prima Casă“.

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, ultima din acest an, Hotărârea prin care se reduc dobânzile pentru creditele „Prima Casă“. 

„Pentru a veni în sprijinul beneficiarilor, prin actul normativ adoptat astăzi va fi diminuată rata dobânzii prin reducerea marjei maxime aplicate ROBOR 3 M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se va aplica tuturor solicitărilor de acordare a unei finanţări garantate în cadrul programului «Prima Casă» aflate în curs de analiză la data intrării în vigoare a acestei Hotărâri de Guvern“, se arată într-un comunicat al Guvernului. 

Prima Casă 2016. Plafonul de garanţii – 1,5 miliarde de lei

„Programul «Prima Casă» va fi continuat, pentru anul 2016 fiind alocat un plafon total de garantare în valoare de 1,5 miliarde de lei, potrivit unei Hotărâri adoptate astăzi de Guvern. Din acest plafon total, suma de 200 de milioane de lei va fi eliberată ca urmare a rambursărilor creditelor la scadenţă şi/sau anticipate, a lichidării creditelor acordate iniţial în cadrul programului în vederea acordării de garanţii pentru achiziţionarea sau construirea unei noi locuinţe“, se arată în comunicatul Guvernului.

Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru anul viitor va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a anunţat la începutul lunii decembrie că împrumuturile „Prima Casă“ se vor acorda anul viitor în condiţii actualizate de cost. Astfel, rata dobânzii va fi ROBOR plus o marjă de 2%, faţă de 2,5% în prezent, restul condiţiilor rămânând neschimbate. Tot atunci, ministrul Finanţelor a afirmat că anul viitor va fi redus plafonul de garanţii pentru programul „Prima Casă“ la 1,5 miliarde de lei. 

Prima Casă 2016. Plafon suplimentat pentru 2015

Guvernul a aprobat în şedinţa din 9 decembrie suplimentarea cu 200 de milioane de lei a plafonului pentru „Prima Casă“, existând foarte multe cereri pentru garanţii. Astfel, Executivul a aprobat proiectul de hotărâre prin care majorează plafonul de garantare pentru programul „Prima Casă“ cu 200 de milioane de lei (44 de milioane de euro) în acest an, faţă de cele 2,6 miliarde de lei existente.

Hotărârea aprobată mai arată că în 2016 se pot emite garanţii şi din diferenţa rămasă nealocată din plafonul anului curent, precum şi din diferenţa neutilizată până la 31 decembrie 2015 din sumele alocate băncilor. Suma reprezentând diferenţa rămasă nealocată, precum şi cea alocată şi neutilizată din plafonul alocat pentru anul curent se va publica pe site-ul Finanţelor şi al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) până la 31 ianuarie 2016 şi se utilizează cu prioritate de către bănci.

Prima Casă 2016. Peste 30.000 de credite „Prima Casă“ în 2015

Potrivit datelor publicate de Guvern, din 2009, anul de lansare al programului „Prima Casă“, şi până la începutul lunii decembrie, au fost acordate peste 166.000 de garanţii pentru finanţări în valoare de peste 13,9 miliarde de lei. În 2015 au fost emise 30.070 de garanţii pentru credite „Prima Casă“, în valoare de 2,522 miliarde de lei.

Plafonul maxim al creditului garantat de stat în proporţie de 50% este:

- 60.000 euro, echivalent lei - pentru o locuinţă veche

- 70.000 euro, echivalent lei - pentru o locuinţă nouă

- 75.000 de euro, echivalent lei - pentru o locuinţă colectivă construită de la zero. 

Dacă locuinţa pe care doriţi să o achiziţionaţi este mai scumpă, va trebui să suportaţi diferenţa de bani. Avansul este de 5% din valoarea imobilului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite